Svobodní: Jednotná státní maturita není potřebná

30.09.2013 12:27

Zrušíme 26 úřadů.

Svobodní: Jednotná státní maturita není potřebná
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (dále jen CERMAT) bylo zřízeno v roce 2006. Od roku 2009 je CERMAT v souladu s ustanovením § 80 odst. 2 a § 169 školského zákona č. 561/2004 Sb. a § 54 odst. 2 zákona č. 219/2000 Sb., státní příspěvkovou organizací řízenou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Rozpočet: 250 000 000

Z toho na platy: 74 000 000

Počet zaměstnanců: 70

Hospodaření

Úřad hospodaří se státními dotacemi a evropskými dotacemi. Menší příjmy má i z „vedlejší hospodářské činnosti“.

Činnost

Úřad po 13 letech příprav a celkových nákladech ve výši 1,4 mld. [1] konečně spustil s obrovskými problémy jednotné státní maturity. Ty však proběhly se spoustou chyb, byly široce kritizovány [2] a musely být pozměněny, ředitel byl odvolán. EU projekt přípravy maturit tedy skončil, ale úřad zůstává, pouze propustil pár lidí. Mimo státních maturit organizuje dále „maturity nanečisto“. Tato služba je nabízena školám a jejich studentům zdarma. Dalšími nesmysly prováděným tímto úřadem je „osvětová činnost“ a různá „komplexní“ testování znalostí žáků a zasílání hlášení dle požadavků do EU. Úřad také podniká – má jako organizační složku nakladatelství Tauris vydávající pedagogickou literaturu.

Hodnocení

Jednotná státní maturita není potřebná. Stovky let – aniž by to komukoliv výrazně vadilo – existoval systém, v němž organizovaly závěrečné zkoušky samy jednotlivé školy. „Zkoušky nanečisto“ nabízí řada dalších soukromých organizací, pro které jsou bezplatné zkoušky CERMATu nekalou konkurencí. Není potřeba státní úřad, který by organizoval testování znalostí mladých lidí, toto testování, tam kde je po něm poptávka, nabízejí soukromé instituce. To platí i pro vydávání odborné literatury. Testování žáků, pokud ho bude potřebovat vláda, lze udělat ad-hoc, není třeba udržovat úřad o 70 lidech.

Verdikt

Úřad lze zrušit bez náhrady. Daňoví poplatníci by ročně ušetřili 250 miliónů korun a desítky miliónů by vynesl prodej sídla úřadu v Jankovcově ulici v Praze.

[1] Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/200021-cermat-jde-na-koberecek-statni-maturity-uz-spolykaly-1-4-miliardy/

[2] Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/c1-56082280-sedm-hrichu-pavla-zeleneho-ktere-prispely-k-padu-reditele-cermatu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.