Svobodová (OMMO): V čem vlastně spočívá předvolební šaráda v Palermu na „novém“ severu Čech?

01.10.2016 6:29

Již nějakou dobu se dohadují „kamarádi a kamarádi“ z jednoho politického subjektu Severočeši.cz. Byli spolu, spojovali je miliónové transakce nejen směrem k volbám, a měla je např. jistit voličská základna napříč městy, umístěná v bytovém fondu více či méně spravovaném a ovlivňovaném SBD Krušnohor. Když se „holky a kluci“ postupně dostali na různé úrovně moci – od komunálu až do poslanecké sněmovny a senátu – poprali se, jak už to bývá, mezi sebou. Nejčastější argumentem bylo, že „ti a ti kradou“, což říkali ti, co se ještě pár minut předtím pakovali s nimi. „Zloděj“ prý ale křičívá, že se má chytit zloděj. Bylo zajímavé sledovat ty postavičky, kterak ukazovaly ještě chvíli na ty druhé, aby už počaly roztáčet nová kola loterií, losovaček atd. Pro lid dole mělo jako „lidové divadlo“ stačit vyhlášení boje proti korupci. Rozumný člověk, jen trošku opatrnější, a snad na zadní vrátka myslící, by do takového chomoutu nelezl. Jenže… Jenže, stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Ozkoušené na historii, praktikované jedinci a opětovně přijímané celými skupinami, kulturami, národy, státy, a nezdá se mi, že by v podání lidí měl zůstat ušetřen meziplanetární prostor.

Svobodová (OMMO): V čem vlastně spočívá předvolební šaráda v Palermu na „novém“ severu Čech?
Foto: Občané městu, město občanům
Popisek: Občané městu, město občanům

Když se tedy Severočeši a Severočeši rozhádali od stolu a lože, peněz se – jak jinak - žádá stále. Komunální volby v r. 2014 roztržku jen umocnily a Sdružení Mostečané Mostu (část ze Severočechů) bez části svých souputníků, právě od těch dalších Severočechů, už svá předchozí vítězství nezopakovalo. Nastal obvyklý nářez v podobě „čistek“ na příslušných vedoucích postech města Mostu, sem tam chtěl jeden zkorumpovaný zkorumpovat jiného, který prý by si taky něco „menšího“ zasloužil. Vždy se přitom mohli spolehnout na politiky např. mostecké KSČM, která byla vždy připravena pomoci tu jedněm, tu druhým, protože i malá část korupční gáže je dobrá. A tahle forma „revoluce“ je pro podobné jednotlivce o to cennější, že více než na krky bližních, pamatuje na ty vlastní. Někomu na auto, jinému na zahrádku, na nový dům (kolikátý?), a druhá taky potřebuje nějakou tu životní úroveň (tradice, rodina a tak). A v Mostě to přeci není vůbec, ale vůbec lehké. A tak – když se prali Severočeši a Severočeši, ti Severočeši v SMM ukazovali prstíky a pokřikovali, kdo tu prý plní volební program a pracuje pro lidi… Ale lidi ty volební programy přeci nečtou, to říkají i v KSČM, a proto už je ani nepíší, jen opakují, co jim slina na jazyk přinese.

A tak všichni, co už jim bylo jedno triko malé, si to rozdali právě nyní, pár dnů před volbami. Ale nějakou strategii to přeci jen má.

·         Kraj je opanován KSČM na čele s opětovným úsilím o hejtmanský post.

·         Na kraj chtějí všichni – to už tak bývá ve volbách, vždyť se zde operuje s větším balíčkem financí než na obci či městě.

·         Některým jde o nějaký ten vyšší post s tím, že by právě těm od KSČM podpořili zase jejich člověka na hejtmana. Tím „někým“ může být ČSSD, jejíž kandidátku vede osvědčený J. Foldyna, který populismem jen srší. Ten má však drobátko trauma z r. 2000. Tehdy, v prvních krajských volbách, kdy dokonce mohl stanout jako hejtman na čele Ústeckého kraje, i když nikoliv jako vítěz voleb. Jenže to by bývalo znamenalo vzít s sebou také KSČM, která mj. ony volby v kraji vyhrála a byla ochotna vyjednávat. To se taky v případě povolebního vývoje dělá. Situace však byla složitější, zejména v tehdy páně Grebeníčkově KSČM. A aby lídrovi KSČM v Ústeckém kraji V. Balínovi, tehdy 1. místopředsedovi této strany moc nenarostl hřebínek, a třeba nechtěl M. Grebeníčka – nedej bože – ohrožovat – dojednalo se mj. i s vědomím M. Zemana (v té době předseda ČSSD), že v KSČM budou vzati raději „na milost“ v kraji Moravskoslezském. ČSSD tak nakonec uzavřela v kraji Ústeckém pověstnou koalici s ODS (tu světil J. Šulc, bývalý kandidát KSČ, za člena KSČ už to v srpnu 1989 nestihl). Pamatuji se na tu vzletnou řeč, s níž záhy vystoupil se zhodnocením voleb M. Grebeníček na zasedání ÚV KSČM. A v zápalu obhajoby své role prostě povídal a povídal… až se pravdy dopustil.

·         V tento čas, několik dnů před volbami se tedy zbavit potenciálního sběrače hlasů v podobě Severočechů jedněch těmi druhými Severočechy, nyní Nový Sever, se nabízí jako část řešení pro příp. „koalování“ po volbách. KSČM, s níž se pracuje jako s pravděpodobným vítězem voleb, by vzala na „palubu“ ČSSD a nějaký ten radní post by se už našel. Hejtman za KSČM by to vše jistil svou „autoritou“.

·         Nabízejí se ještě možné souvislosti kroků, které se udály do stažení kandidátky Severočeši.cz – např. zproštění viny za zabití z nedbalosti M. Kliky, „dvojky“ na kandidátce ČSSD, který prý asistoval při odvolání kandidátky Severočechů.cz (podpora od SMM kandidáta tentokrát za ČSSD J. Šlégra do senátu a „čištění“ od Zelenkovy části Severočechů.cz směrem vzhůru na kraj bylo svěřeno do „prověřených“ rukou), a poněkud „úsměvně“ nahonem angažmá hnutí Nový Sever, které „jistí“ ty druhé od Severočechů.cz, aby vůbec do voleb mohli jít. Nový Sever je takový zvláštní subjekt registrovaný u MV ČR v r. 2014, a nějak se mu nepodařilo odevzdat výroční finanční zprávu, což je jedna ze základních dle zákona povinností každého takto registrovaného politického subjekt. Více např. Zelení a Piráti chtějí vyřadit Nový Sever (zdroj: http://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/zeleni-a-pirati-chteji-vyradit-novy-sever-20160902.html). Vysvětlení páně Lipmannovo, coby předsedy hnutí Nový Sever, že ´´„Jsme nové politické hnutí, některé věci se ještě učíme," dodal k tomu předseda hnutí Karel Lipmann. „Chybu jsme odhalili sami, nikdo nás upozorňovat nemusel. A přestože jsme se do řádného termínu nevešli, zpráva je obsahově i formálně v pořádku."´´ zní zvlášť „profesionálně“, ale sotva zpochybní úvahu: že – možná – takové subjekty jako tento prostě vždy mohou posloužit k poskytnutí platformy jiným, co si to do voleb taky chtějí zkusit. Vše je přeci otázkou ceny! Pokud sledujeme např. ideovou profilaci subjektu Nový Sever, najdeme jen 57 jmen na kandidátce a sepsaný volební program až nyní směrem k volbám do kraje, ale působnost tohoto subjektu do té doby není k nalezení. Ale možná opravdu, ale opravdu nešlo o to posloužit jedněm, aby mohli „zadupat“ ty druhé, protože zejména pasáž volebního programu Nového Severu na konci je skutečně průlomová: „Kultivaci zaslouží i politika, proto mezi kandidáty Nového Severu jsou úspěšní a pozitivně naladění lidé, kteří chtějí pozitivně inspirovat i ostatní politiky a obyvatele Ústeckého kraje.“ (zdroj: http://www.novysever.cz/data/program.pdf ) Kromě jazykové krkolomnosti této pasáže o pozitivnosti toho nejpozitivnějšího si tak nějak lze představit, jak se psala právě tahle pasáž volebního programu – a hlavně, ať už je to. Shrnuto: eintopf snese hodně.

A co říci závěrem (zatím)? Volby neukáží nic zásadního, dokonce ani ten boj proti imigrantům z nás neudělá vlastence a patrioty, protože terorismus bude pokračovat dál. Proč? Protože terorismus – to jsou dějiny, dějiny států, kde je terorismus produktem jejich rozporů. S korupcí se dá v našich podmínkách bojovat zase jen korupcí. Pořád totiž zůstává otázkou ceny. A kdo dá víc, může si získat ty, co podobné praktiky přikryjí patosem minulosti, kterou různě a snaživě falšovali pro lepší zítřek nás všech, dokonce někteří ve víře, že to dělají pro blaho ostatních. Ale i oni chtějí přežít a zahrát si v tom spektáklu střídání historické komedie a tragédie. Ano, dá se přitom zblbnout a tvrdit, že je nutné tvářit se pozitivně. A že o tom v Palermu na starém i novém severu Čech o tom vědí hodně a moc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…