TOP 09: Stav veřejných rozpočtů se zhoršuje

24.02.2015 22:52

TOP 09 dnes představila Opoziční audit agendy ministra financí a ministra zdravotnictví.

TOP 09: Stav veřejných rozpočtů se zhoršuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Jedná se o ministerstva, jejichž politika určuje (společně s rozpočtem MPSV) zdraví veřejných rozpočtů. Roční audity práce jejich ministrů mají, bohužel, jedno společné. Populismus, alibismus a neschopnost přijímat zásadní strukturální řešení. Proto se po čtyřech letech ozdravení veřejných rozpočtů situace zhoršila a tento nepříznivý trend v letošním roce pokračuje - viz graf.

Strukturální saldo je jediný objektivní ukazatel vůle vlády ozdravovat veřejné rozpočty. Očišťuje totiž běžné saldo od cyklických vlivů ekonomiky a mimořádných a neopakovatelných příjmů. Výsledek strukturálního salda pak vypovídá pouze o ochotě vlády šetřit nebo o jejím populismu.

V rozporu se slibem lepšího výběru daní efektivita výběru daní klesá. V rozporu se slibem důsledného šetření, vláda zvyšuje výdaje na svoji spotřebu a platy státních úředníků. V rozporu se sliby o zajištění ekonomické stability zdravotnictví vláda zvyšuje o miliardy výdaje, které stabilitu pro zdravotnictví ani komfort pro pacienty nezajišťují. Na dluh přilévá peníze do zdravotnictví, aniž by se to projevilo na jeho finanční stabilitě a rozvoji. Sobotkova a Babišova vláda přesměrovala zemi do stanice „Dluhová past“. Podrobné audity najdete v příloze.

Předsednictvo TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

9:15 SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

„Nic dlouhodobého po dnešní vládě nezůstane. Vládne proti všem, tak se dá čekat, že příští kabinet v…