Telička (ANO): K vládní krizi a údajným nahrávkám A. Babiše

09.05.2017 7:35

Poslední kroky předsedy vlády Bohuslava Sobotky považuji za chaotické a škodlivé pro Českou republiku.

Telička (ANO): K vládní krizi a údajným nahrávkám A. Babiše
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Dramatická změna premiérova názoru na řešení vládní krize nesvědčí o promyšlené strategii a jen prohlubuje nestabilitu, do níž zemi vede. Zdůvodnění jeho rozhodnutí není vhledem k různým kauzám vrcholných představitelů sociální demokracie důvěryhodné a podle mého názoru souvisí především se situací v ČSSD. Politováníhodný je také způsob, jakým se k řešení krize postavil prezident Miloš Zeman, jenž se bohužel nedokázal povznést nad osobní nevraživost vůči premiérovi.

Řadu otázek však vyvolávají i nedávno zveřejněné nahrávky, na nichž Andrej Babiš údajně hovoří s redaktorem Mladé fronty Dnes. Měli bychom se dozvědět, jestli příslušné orgány vyšetřují, kdo a proč nahrával vysokého ústavního činitele ČR a jestli se tyto orgány budou zabývat i znepokojivými informacemi, o nichž se na jedné z nahrávek hovoří. Zároveň bychom ale měli vědět, zda Andrej Babiš skutečně ovlivňoval média, která mu donedávna patřila.

Andrej Babiš se stal politikem mimo jiné kvůli nepřijatelnému stylu vládnutí svých předchůdců a objektivní pozorovatel musí uznat, že hnutí ANO je pro českou politiku nesporným přínosem. Právě proto je ale nutné, aby hnutí a jeho představitelé sami dostáli těm nejvyšším nárokům a očekáváním.

Je proto namístě, aby Andrej Babiš zaujal ke kauze nahrávek jednoznačný postoj. Měl by veřejnosti vysvětlit, zda se nahrané rozhovory uskutečnily či nikoliv, z čí iniciativy k nim došlo, jestli se detailně seznámil s informacemi, o nichž se na nahrávkách mluví a jak s nimi případně naložil. Stejně tak je důležité, aby Andrej Babiš i vedení těchto médií informovali veřejnost, zda docházelo k jejich ovlivňování z politických důvodů.

Tyto otázky bych chtěl s Andrejem Babišem probrat osobně.

Pavel Telička, Expert na EU a snižování administrativní zátěže

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…