Telička (ANO): Přicházející uprchlíky je nutno prověřit, nelegální vyhostit, nepustit z moře

07.06.2015 10:53

Na pozvání místostarostky Sokolova Renaty Oulehlové navštívil ve čtvrtek 4.6. Sokolov europoslanec Pavel Telička. Na sokolovské radnici besedoval s veřejností o současném dění v orgánech Evropské unie. Pavel Telička, bývalý velvyslanec ČR v ústředí EU a eurokomisař, je nyní v Evropském parlamentu členem dopravního výboru, výboru pro vědu a výzkum a 1. místopředsedou frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu.

Telička (ANO): Přicházející uprchlíky je nutno prověřit, nelegální vyhostit, nepustit z moře
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Poslanec v úvodu besedy zmínil "hrozivě nízkou" 19-procentní účast českých voličů v posledních volbách do Evropského parlamentu. "Mezi lidmi převládá pocit, že ČR v EU nemá žádné slovo a nic neprosadí. To ale není pravda. Pokud máte jasné cíle, strategii a dokážete získat spojence, pak můžete svou agendu v Evropské unii zcela reálně prosadit," zdůraznil. Hlavním tématem Evropské unie jsou nyní podle něho opatření k obnovení ekonomického růstu: "Stále existuje řada překážek, snažíme se například odbourávat administirativní i sociální potíže mladých lidí, kteří chtějí studovat v zahraničí. Zvláště v technických oborech je v naší zemi nedostatek pracovníků, což odrazuje investory. Navrhl jsem již i několik opatření, jak snížit administrativní zátěž podnikatelů, zejména těch začínajících, navrhujeme odbourat například nutnost povolení všech národních telekomunikačních operátorů, vytvořit jednotný digitální trh, zrušit v příštím roce i roamingové poplatky, čemuž se operátoři v členských státech urputně brání a úspěšně lobbují u národních vlád."

Evropská unie podle Pavla Teličky naší zemi "obrovsky pomohla s dopravní infrastrukturou", která je klíčová pro hospodářský rozvoj a konkurenceschopnost České republiky. Nyní má Evropa pro členské země připraven podpůrný ekonomický tzv. Junckerův plán, ze kterého budou moci zejména soukromé malé a střední firmy čerpat granty z evropského fondu pro strategické investice v celkové hodnotě až 25 miliard euro, a to včetně rizikovějších a inovativnějších projektů. Poslanec se vyslovil také pro opatření ke snížení cen energie, které jsou podle něho v Evropě třikrát vyšší než v USA, což rozvinutou Evropu hospodářsky znevýhodňuje.

Nedávno navržené kvóty pro přidělování uprchlíků z válkami zmítaných zemí nejsou podle Pavla Teličky řešení, je ale třeba říci, jak jinak věc řešit. I statisíce našich předků v minulosti muselo uprchnout z naší země a bylo jim poskytnuto útočiště ve svobodném světě. Podle něho je třeba podpořit rozvoj míru, demokracie a prosperity v postižených zemích, posílit ostrahu hranic EU a lépe navzájem koordinovat azylovou politiku členských zemí EU, aby se nestalo, že okrajové země nestíhají a propouštějí do nitra EU imigranty nekontrolovaně. "Přicházející uprchlíky je nutno prověřit, nelegální vyhostit a zajistit, aby nemohli volně připlouvat z moře. To souvisí s tím, že nastal čas vytvářet společné vojenské síly EU." uvedl Pavel Telička.

Předseda Sdružení podnikatelů Poohří Václav Dučinský europoslance upozornil, že "vláda na Sokolovsko kašle" a pokud mu nepomůže s rozvojovým programem, tak region hospodářsky i sociálně "padne". Pavel Telička na to reagoval upozorněním, že EU už do ČR včetně soukromého podnikání investovala tolik, že je s podivem, kam se tyto peníze poděly, když regiony jako Sokolovsko stále netransformovaly svá hospodářství tak, aby měla budoucnost. "Je to často způsobeno rozkrádáním a neschopností regionů formulovat a připravit své projekty pro malé a střední podniky, to je třeba umět uchopit, zvláště při nastávajícím Junckerově plánu," vyzval europoslanec Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…