Telička (ANO): Rusko opustilo cestu partnerství s Unií čistě ze sobeckých pohnutek Putina

21.06.2015 19:33

Frakce europoslanců ALDE uspořádala v tomto týdnu v Evropském parlamentu konferenci o Východním partnerství, programu Evropské unie zaměřeném na vztahy s postsovětskými zeměmi. Konference se zúčastnili zástupci sesterských stran ALDE z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžánu včetně bývalého ruského premiéra a předsedy strany RPR-Parnas Michaila Kasjanova. Debata zdůraznila potřebu silnější podpory EU pro země v postsovětském prostoru usilující o demokratické vládnutí a právnímu stát.

Telička (ANO): Rusko opustilo cestu partnerství s Unií čistě ze sobeckých pohnutek Putina
Foto: Archiv
Popisek: Pavel Telička

Předseda frakce ALDE Guy Verhofstadt ve svém projevu zdůraznil klíčové hodnoty ALDE ve vztahu k Východnímu partnerství – mírovou, jednotnou a svobodnou Evropu postavenou na helsinských principech územní celistvosti a mírového řešení sporů, zaručující všem stejná práva a sebeurčení a respektující lidská práva a základní svobody, Evropu, jíž vládnou občané jako demokratickému a právnímu společenství.

Vzhledem k událostem posledních let však Guy Verhofstadt upozornil, že tyto principy narážejí v regionu na silný odpor oligarchických zájmů, zkorumpovaných byrokracií a především bohužel kremelského režimu, který považuje demokratickou vládu, právní stát a silnou občanskou společnost za hlavní hrozbu pro svou vlastní existenci.

Řada liberálních politiků na konferenci hovořila o významu Východního partnerství, které podle nich představuje velmi účinnou podporu demokratických reforem v partnerských zemích východní Evropy. Vyjádřili také potřebu hlubšího pokroku a ambicióznějšího přístupu tří asociovaných partnerů EU – Gruzie, Moldavska a Ukrajiny – které by měly jít příkladem ostatním.

V období zvýšeného napětí ve vztazích s Ruskem jsou závazky EU vůči Východnímu partnerství ještě důležitější, protože Moskva v posledních třech letech vyvinula vůči Ukrajině, Moldavsku a Gruzii obrovský vojenský, politický, hospodářský i propagandistický tlak. Účastníci debaty proto vyzvali EU k jednoznačnému a rozhodnému vyjádření solidarity s těmito zeměmi a jejich proevropským směřováním.

Zástupci liberálních stran z Ruska a dalších postsovětských zemí také hovořili o potřebě liberalizace vízové politiky jako pozitivního nástroje demokratických změn a katalyzátoru reformních procesů, i o potřebě rozšířit bezvízový režim pro gruzínské občany.

V panelové debatě o geopolitice, kterou moderoval Pavel Telička, vystoupil i někdejší ruský premiér Michail Kasjanov. Rusko podle něj bylo na počátku 21. století považováno za proreformní zemi a strategického partnera EU. Unii se však v počáteční fázi nepodařilo adekvátně zareagovat na negativní vývoj v Rusku. V roce 2004 změnil Vladimír Putin prostřednictvím změny ústavy dramaticky směřování své země a roce 2008 se tak na scéně objevilo nové Putinovo Rusko. Dnes podle Michaila Kasjanova pozorujeme výsledky této nové politiky.

Nezájem EU o vývoj zemí Východního partnerství by mohl vést k rozšíření moci a vlivu moskevského režimu do dalších zemí. Na dotaz Pavla Teličky ohledně chyb, kterých se EU dopustila, Michail Kasjanov odpověděl: „Musíte bránit hodnoty, kterým věříte, a neslevovat ze svých principů. Podporujte země, které si vybraly Evropu.“

Pavel Telička ve svém vystoupení prohlásil, že pro změkčení pozice EU vůči Rusku dosud nenastaly důvody. Volbu jednotlivých zemí o vlastním směřování je třeba respektovat, a role EU spočívá v podpoře tohoto směřování. Program Východního partnerství vzbudil velká očekávání, kterým zcela nedopovídají jeho výsledky, ale přesto je možné označit jej za úspěšný. Pavel Telička proto souhlasil s vyjádřením kolegy Austreviciuse, že čím úspěšnější bude Východní partnerství, tím bude na Rusko vyvíjen větší tlak.

„V roce 2001 se Rusko z geopolitického hlediska rozhodlo stát se strategickým partnerem EU, ale později z čistě sobeckých Putinových pohnutek tuto cestu opustilo. Dnes ke stejné volbě dospěly některé z dalších postsovětských zemí, a tuto volby je třeba respektovat a podporovat,“ shodli se Michail Kasjanov s Pavlem Teličkou. „Putin musí pochopit, že EU to myslí vážně a žádnému tlaku neustoupí.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.