Telička (ANO): TTIP je kompromis, který pomůže připraveným

05.06.2016 16:29

Konference s názvem Volný obchod s USA: výhodný pro obě strany, kterou 30. května v Praze zorganizoval Pavel Telička ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy, se zaměřila na stav a vyhlídky vyjednávání o dohodě TTIP mezi USA a EU.

Telička (ANO): TTIP je kompromis, který pomůže připraveným
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Pavel Telička se v úvodním projevu pozastavil nad relativně malou účastí, která je v rozporu s často zmiňovanou kritikou údajného nedostatku informací o vyjednávání dohody.

Koen Berden z institutu WTI při univerzitě v Bernu na konferenci představil dopadovou studii, kterou institut WTI vypracoval pro Americkou obchodní komoru (AmCham) při EU. Dohoda TTIP podle této studie povede ke snížení rozdílů mezi regulatorními systémy obou stran, nikoli ke snížení regulatorních standardů.

Přínosy TTIPu spočívají především ve snížení nákladů na vývoz a dovoz zboží a služeb mezi USA a EU. Z toho budou v EU těžit zejména malé a stření podniky, které se na celkovém vývozu do EU podílejí 29 procenty. Zjednodušení vývozu díky snížení nákladů povede také k poklesu cen, což se podle Koena Berdena bude v případě České republiky týkat zejména automobilového průmyslu.

Lucie Vonráčková z Ministerstva průmyslu a obchodu ve svém vystoupení zmínila některé příležitosti a rizika plynoucí z budoucí dohody. USA je podle ní pro ČR mnohem důležitějším obchodním partnerem a investorem, než co vyplývá ze statistik. Odstranění celní tarifů proto bude pro některé sektory velmi výhodné.

Pokud jde o rizika, Lucie Vondráčková uvedla, že dohoda nepovede ke snížení standardů a k odstranění zásady předběžné opatrnosti, kterou se řídí regulace v EU. TTIP podle ní také nezmění demokratické standardy a dohoda o řešení sporů mezi investorem a státem bude respektovat právo EU a členských států na regulace.

Expert na mezinárodní obchodní právo a hostující profesor na FSV UK Sherman Katz upozornil, že do letní přestávky ve vyjednávání se USA a EU budou zabývat méně komplikovanými otázkami. Problematika energetiky, ochrana investic a řešení sporů mezi investory a státem a spolupráci v regulatorní oblasti přijdou na řadu až později. Dohodu se však podle Shermana Katze v důsledku rozdílných názorů a prezidentských voleb v USA nepodaří uzavřít dříve než ve druhé polovině roku 2017.

Petr Havlík z Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnání prohlásil, že podle řady studií budou ekonomické dopady TTIPu převážně pozitivní, přesto ale na obou stranách paradoxně sílí opozice vůči dohodě.

V debatě došlo na řadu otázek včetně rozdílného stupně integrace mezi USA a EU a možných dopadů této skutečnosti na vzájemný obchod po uzavření dohody TTIP, institucionální krize EU, jednotlivých kapitol vyjednávání, atd.

Pavel Telička v závěrečném slově zdůraznil, že TTIP nebude stoprocentně výhodný pro všechny.

„Bude záležet na konkurenceschopnosti jednotlivých odvětví i členských států. TTIP bude založen na kompromisu, který musí být rozumný a přijatelný pro všechny členské státy EU. Jestliže se to podaří, musíme z dohody vytěžit maximum,“ uzavřel Pavel Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…