Tošenovský (ODS): Ďjó, moře!

17.05.2014 21:00 | Zprávy

Na školní četbu málokdo z nás vzpomíná s láskou, asi už jen proto, že byla povinná. Přesto díky ní v každém z nás, často aniž bychom si to uvědomovali, uvízly střípky tvořící součást české kulturní tradice, včetně některých jazykových obratů. Ty se čas po čase vynoří z mysli v reakci na aktuální situaci.

Tošenovský (ODS): Ďjó, moře!
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

A tak to bylo i u mě ke konci minulého týdne. Kdo z Vás četl Nerudovy Povídky malostranské, vzpomene si možná taky na postavičku Hastrmana a klasickou starcovu hlášku „Ďjó, moře! - Proč nebydlíme u moře!"

Nadace Open Society Fund se rozhodla propagovat volby do Evropského parlamentu fiktivním úryvkem ze zpráv jedné soukromé německé televize. Hlavním sdělením je, že díky lenosti českých europoslanců přišla Česká republika o možnost získat desetikilometrové pásmo chorvatského pobřeží. Považoval bych to za docela povedený vtip, my Češi, Moravané a Slezané Jadran prostě milujeme, navíc si v klipu svých několik vteřin slávy užívá i Konrad Szymański, můj polský kolega z konzervativní frakce. Pokud by mě ovšem nezačali oslovovat rozzlobení voliči, jaktože nechráním naše národní zájmy a tohle jsem způsobil?!

Jak už to funguje u podobných virálních kampaní – autor se po chvíli mlčení přihlásil a nyní rozjíždí seriózní kampaň za zvýšení účasti ve volbách. „Nachytaní“ už ale vysvětlení tak nadšeně jako původní klip na sociálních sítích sdílet nebudou. U mnoha lidí tak může v podvědomí zůstat jediný dojem: stávající europoslanci (naházení do jednoho pytle) na svou práci prostě kašlali. Škoda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.