Tureček (ANO): Jurečka honí body a porcuje medvěda

24.01.2017 16:59

Udivují mě stesky ministra zemědělství Jurečky, který křičí do světa, že by z přebytku státního rozpočtu rád financoval výstavbu čističek odpadních vod a bojoval proti suchu, protože peněz není dost.

Tureček (ANO): Jurečka honí body a porcuje medvěda
Foto: TOP 09
Popisek: Karel Tureček

V ČT se dokonce prezentoval jako lidumil, který do některých obcí musí vozit vodu v cisternách. Chvíli jsem dokonce zapochyboval, jestli ty cisterny sám neřídí.

Ale i tak je to celé absurdní, minimálně ze dvou důvodů. Zaprvé – rozpočet ministerstva zemědělství v posledních letech každoročně nedočerpává prostředky přesahující 20 mld. korun, a v roce 2016 do něj dokonce přešlo z minulých let nečerpaných 30,2 mld. korun včetně prostředků EU. Na vodovody a kanalizace je přitom potřeba prioritně použít evropské zdroje z Operačního programu Životní prostředí. Na vodovody v něm peníze z EU přebývají a posílení financí na kanalizace a čistírny odpadních vod je možné iniciovat pořád.

No a to zadruhé je ještě zajímavější. Osobně jsem byl na zemědělském výboru, když jsme probírali návrh státního rozpočtu kapitoly ministerstva zemědělství. Ministr Jurečka tam dostal otázku, proč v roce 2017 klesá rozpočet na investice ve vodním hospodářství? Tenkrát ji odbyl. Řekl, že to není problém a že počítá s využitím takzvaných nároků z předchozích let a investice tak určitě nepoklesnou. Jinak řečeno – peněz je dost.

Najednou však otáčí a jako lev se bije za práva obyčejných lidí. Přitom já už pár takových porcování medvěda zažil a byl bych v něm hodně opatrný. Vzpomínám si, jak ze schodku v roce 2008 ve výši 19,4 mld. korun byl v roce 2009 naráz schodek 192,2 mld. korun. Proto iniciativu ministra zemědělství, který není schopen profinancovat ani stávající rozpočtové prostředky, vidím jen jako populismus a snahu o pozitivní PR body. Jsem skálopevně přesvědčený, že v našem zemědělství je tolik práce, že by je mohl nasbírat jinde. Tam, kde to dává aspoň trochu smysl

Karel Tureček, poslanec ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…