Týden Macha (Svobodní) v médiích a EP

01.12.2014 12:18

Minulý týden byl bohatý na události a témata, ke kterým získali Svobodní možnost se ústy Petra Macha vyjádřit.

Týden Macha (Svobodní) v médiích a EP
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

V tomto týdnu se ukázal obrovský rozdíl mezi dobou před ziskem mandátu europoslance a nynější situací. Dříve měl Petr Mach možnost šířit své názory v podstatě jen články na blogu a přednáškami. Účast v televizi byla skoro svátkem, který se konal jen několikrát do roka. Nyní se musí připravit na to, že má prostor komentovat a reagovat na události i několikrát do týdne.

První a zároveň největší příležitostí byly Otázky Václava Moravce, kde si Petr Mach prožil premiéru a rovnou jako jeden z dvojice hlavních hostů celé první hodiny vysílání pořadu. Druhým hostem byl Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí za ČSSD. Tématem diskuze byla zahraniční politika. Velmi dlouho se probíral prezident Zeman a jeho postoje v zahraniční politice. Je docela škoda, že se kvůli tomu nestihl probrat poslední bod, kterým bylo hlasování o nedůvěře Evropské komisi. Plusem je, že se Petru Machovi povedlo diskuzi zavést i k případu českých dětí zadržovaných v Norsku, kterému se intenzivně věnuje a poukázat na to, že politika se má dělat pro občany a ministr by se měl věnovat i takovým zdánlivě malým kauzám. Celkově Petr Mach obstál v konkurenci zkušeného diskuzního matadora Zaorálka, který měl z titulu funkce ministra zahraničí v tématu zahraniční politiky přirozenou výhodu.

Další události týdne byly určovány tím, že se od pondělí 24. listopadu do 27. listopadu konalo plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Řešilo se hned několik významných témat, ať už šlo o hlasování o rozdělení Googlu, či hlasování o nedůvěře Evropské komise. Předseda Komise Juncker představil v Evropském parlamentu svůj plán na vznik nového fondu pro strategické investice. Zvláštní událostí byla návštěva papeže Františka, který promluvil v Evropském parlamentu.

K vyslovení nedůvěry Evropské komisi vydal Petr Mach společné stanovisko s europoslancem za ODS Janem Zahradilem. Zprávu o tom, že společně odsuzují pokrytectví šéfa Komise Junckera, pak převzalo několik médií, například ceskenoviny.cz, denik.cz a echo24.cz.

Pokus o odvolání Evropské komise nevyšel. Pro odvolání komise hlasovalo 101 z celkových 751 europoslanců, 461 jich bylo proti.

Kauzu dělení Googlu detailně sledoval český server lupa.cz. Ten oslovil všechny české europoslance a požádal o jejich stanovisko. Stanovisko Petra Macha i dalších europoslanců si můžete přečíst v tomto článku. Snahy Petra Macha, aby Evropský parlament nevyzýval k rozbití společnosti Google si všimla i zahraniční média. Petr Mach se snažil podáním pozměňovacího návrhu dosáhnout toho, aby se o kontroverzní pasáži, která by mohla znamenat v budoucnu rozdělení firmy Google, hlasovalo zvlášť a byla vyšší pravděpodobnost, že neprojde. To se bohužel nepovedlo. Podrobnosti kauzy a rezoluce, která nakonec Evropským parlamentem byla schválena, si můžete přečíst na serveru lupa.cz. Dozvíte se tam i jak hlasovali čeští europoslanci.

K oběma hlasováním měl Petr Mach prostor přednést svůj názor na zasedání EP. Jeho řeč si můžete poslechnout na videu na serveru youtube.com, kde máte-li účet, můžete i kanál Petra Macha odebírat. K vysvětlení svého hlasování o Evropské komisi využil prostor v EP ještě jednou.

Česká televize si Petra Macha vybrala i jako komentátora proslovu papeže Františka v Evropském parlamentu. Petr Mach upozornil na podobnost papežova a svého pohledu na současnou Evropu, která stagnuje a nerozvíjí se. Papež ji přirovnal ke staré babičce, která je již neplodná, nerozvíjí se a její ideály jakoby ztratily život. Petr Mach vysvětlil, proč papeži za jeho projev tleskal a ocenil ho. Zároveň ukázal, že není úzce zaměřeným ekonomem, ale zajímá ho i společnost s jejími hodnotami jako celek.

Na ČT24 se Petr Mach objevil i v reakci na ohlášený vznik nového fondu na podporu ekonomiky. Předseda Evropské komise Juncker představil plán "investičního balíku ve výši 315 miliard eur." Z rozpočtu EU má ale jen 8 miliard eur. Když donutí firmy investovat do projektů EU, bude se méně investovat do soukromých podniků. Vysvětlení od Petra Macha na ČT24 si můžete poslechnout zde.

Svobodní v čele s Petrem Machem před eurovolbami slibovali, že díky mandátu budou jejich názory mnohem více slyšet a bude to pro ně dobrý odrazový můstek pro dosažení hlavního cíle, kterým je Poslanecká sněmovna. To se plní. Petr Mach také tím, že má mnoho jiného prostoru na obrazovce, přenechává například účast v pořadu Politické spektrum dalším osobnostem Svobodných. Proto byl naposledy hostem Politického spektra k debatě o českém státním rozpočtu na rok 2015 místopředseda Tomáš Pajonk. Věřím, že když vytrváme, tak se příště do Poslanecké sněmovny dostaneme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mach

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…