Úřad vlády ČR činí další právní kroky v kauze PromoPro

03.11.2014 19:09

Úřad vlády ČR pokračuje v právních krocích, jejichž cílem je zmírnit dopady škod v tzv. kauze PromoPro, tedy ve věci výběrového řízení na dodání audio-vizuálního vybavení a provozování audio-vizuálních celků a poskytnutí souvisejících služeb v rámci předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009. Současné vedení Úřadu vlády ČR tento problém zdědilo po svých předchůdcích, kdy chyba při netransparentnosti zadání veřejné zakázky nyní ohrožuje fungování Úřadu vlády ČR.

Úřad vlády ČR činí další právní kroky v kauze PromoPro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

V roce 2008 Úřad vlády ČR vybral ve výběrovém řízení bez uveřejnění společnost PromoPro k zajištění audio-vizuálního vybavení a provozování audio-vizuálních celků a poskytnutí souvisejících služeb pro zajištění akcí konaných v rámci předsednictví ČR v Radě EU v 1. pol. roku 2009. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže shledal výše uvedený postup v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách a uložil Úřadu vlády ČR pokutu ve výši 1.200.000 korun. Tuto pokutu Úřad vlády ČR již uhradil.

Následně také zahájil kontrolu Finanční úřad pro hlavní město Prahu. Úřadu vlády ČR uložil odvést do státního rozpočtu 550.896.059 korun. Odvolání, které Úřad vlády ČR podal, bylo zamítnuto, a platební výměr ze dne 2. dubna 2014 tak nabyl právní moci. Ještě předtím požádal Úřad vlády ČR Generální finanční ředitelství o odpuštění výše uvedeného odvodu a nyní také o posečkání s úhradou odvodu.

Povinnost zaplacení vyměřené částky 550 mil. korun by totiž výrazně ohrozila další činnost Úřadu vlády ČR. Tato částka tvoří 75 % rozpočtu Úřadu vlády ČR pro rok 2014. Ohrožení zajištění chodu Úřadu vlády ČR by znamenalo výrazné omezení v zajištění chodu celé vlády a vedlo by k ohrožení stability ústavního, politického a ekonomického systému České republiky.

"Takzvaná kauza PromoPro je nepříjemný problém, který současné vedení Úřadu vlády zdědilo po svých předchůdcích. Situaci od začátku fungování nového vedení úřadu intenzivně řešíme. Úřad vlády ČR tak nyní činí další právní kroky a zvažuje podání správní žaloby jak proti platebnímu výměru Finančního úřadu pro hlavní město Prahu, tak proti rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství. Úřad vlády požádal Finanční úřad pro hlavní město Prahu o posečkání úhrady odvodu za porušení rozpočtové kázně do doby vydání rozhodnutí Generálního finančního ředitelství v dané věci. Naším cílem je zabezpečit další bezproblémové fungování Úřadu vlády," uvedl k problému vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák.

Úřad vlády bude zároveň uplatňovat náhradu škody od odpovědných osob v trestněprávním řízení, případně i v civilním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.