Urban (ČSSD): Karta se obrací, investice přicházejí

10.06.2014 7:25

Blbá nálada se postupně začíná měnit v náladu o něco lepší. Pár posledních let převládal pocit zmaru a rostoucích problémů, teď konečně věci hýbou správným směrem.

Urban (ČSSD): Karta se obrací, investice přicházejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Do Loun míří výrobce pneumatik Nexen (nejprve tisíc a výhledově snad až 2300 pracovních míst), do Stříbra výrobce kancelářského nábytku Steelcase (300 pracovních míst), ve stejné průmyslové zóně se usídlí i německá firma Automotive (600 míst). A tak dále – dokonce i ten Amazon nakonec asi dopadne dobře.

Ve skutečnosti platí, že při všech těchto investicích zvažovali zahraniční partneři i jiná místa – nejčastěji Polsko, ale také Bulharsko, Rumunsko... Nevyhráli jsme díky levné pracovní síle. Většinou jsme tyto investice získali kombinací více faktorů. Předchozí Rusnokova a nynější Sobotkova vláda dokázaly nabídnout vhodné pobídky a ochotně jednaly o infrastrukturálních potřebách. Kraje měly rozumné požadavky týkající se vstupu do průmyslových zón. Pomohlo oživení v důležitých světových ekonomikách, a pověst země, která má průmyslovou tradici. V automobilovém průmyslu navazují noví investoři na ty předcházející.

Pokud nenastane cosi nepředpokládaného, klesne díky tomu na konci tohoto roku nezaměstnanost v zemi k hladině půl milionu osob, o sto tisíc méně než dnes. Samozřejmě, oněch několik tisíc míst zmíněných ve velmi dílčím výčtu není číslo, které umožní obrat. Ale ekonomika funguje jinak – nové pracovní místo znamená především novou produkci a vyšší spotřebu zaměstnaného ve srovnání s nezaměstnaným. Nová produkce chce nové dodavatele polotovarů a komponentů, ale také elektřiny, plynu, jídla, obalů a stovek dalších položek. Zaměstnaný zvýší svoji spotřebu – protože si to prostě může dovolit. Podstatným vedlejším efektem je i úspora státu při vyplácení podpor a sociálních dávek.

Za poslední rok se tedy změnily časy a poznali to i naši zahraniční partneři. V březnu do České republiky dorazil britský ministr obchodu a investic lord Ian Livingston, kterého pověřil konzervativní premiér David Cameron mimo jiné jedním podstatným úkolem. Posílit britský export a celkovou ekonomickou spolupráci Británie se střední Evropou, otevřít více prostoru pro oboustranné investice.

Na jednom setkání řekl lord Livingston vtipnou věc: „Když se podívám v Londýně z okna své kanceláře, vidím řadu příkladů českého exportu. Bylo by skvělé, kdybych třeba z okna hotelu v Singapuru viděl příklady česko-britské kooperace.“ Jistě, má to zdvořilostní rozměr a Britové především nejsou spokojeni s jejich exportem do ČR. Ale ukazuje to také způsob přemýšlení, který je dneska rozhodující. Když si navzájem vyjdeme vstříc – v investicích a spolupráci – užitek bude oboustranný. Což platí o vztazích s Británií stejně jako s Jižní Koreou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Urban - profil

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…