Vácha (Piráti): Pane premiére, kde ty odměny jsou?

03.05.2020 19:11

Komentář na facebookovém profilu k zajištění ochranných prostředků pro zdravotníky a odměnám, které jim veřejně slíbil premiér Babiš

Vácha (Piráti): Pane premiére, kde ty odměny jsou?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Je pro nás těžké sledovat, jakým způsobem část naší politické scény přistupuje ke zdravotnictví.

Na veřejnosti se říká, že máme všeho dostatek a jsme skvěle chráněni. Ale realita je zpočátku krize taková, že máte ústenku, „ideálně“ 1 na směnu. Ústenku, která chrání pacienta před vámi, a to maximálně několik desítek minut.

Když se na mě jako na zástupce zaměstnanců obrátilo několik kolegů s obavou o svoji bezpečnost a zdraví, bylo celkem přirozené, že jsem chtěl znát celkový počet ochranných pomůcek po řediteli organizace. První odpověď opravdu stála za to: “Prosím sdělte mi jména lidí, kteří si stěžují, osobně jim to vysvětlím.” Taky z toho cítíte tu podporu a otevřenost?

Vzpomínáte na ty zdravotníky z TV? Celé zabalené od hlavy až k patě? No tak my do sanitky dostali pláštěnku sahající do půlky stehen a s rukávy po lokty. Materiál asi jako sáček na rohlíky. Anebo si vezmete empír, takovou hodně ošizenou ochranu oděvu po stehna, která se neuvěřitelně snadno trhá. A ty obleky z TV? Jo ty máme na skladě i v autě. Ale mají se použít jen při vysoce virulentní nákaze jako je třeba ebola. A to koronavirus není. Takže je máme, ale vlastně je nepotřebujeme, a tak si je nebereme ani při podezření na Covid19 pozitivní pacienty.

Jenže když sledujete zprávy, tak vám neunikne, že ministerstvo zdravotnictví nakupuje nevysvětlitelně předražené respirátory za stovky milionů korun od pochybných dodavatelů a mohlo by na zakázkách až dvacetinásobně ušetřit. Pak by mohlo nakoupit ty obleky z televize pro všechny nebo by mohlo zaplatit všechny v 1. linii. Tak, jak to slíbil sám pan premiér, když na začátku dubna hovořil o okamžitém návrhu odměn pro zdravotníky, kteří jsou v první linii. A já se proto ptám: Pane premiére, kde ty odměny jsou? Opravdu si naší práce vážíte, nebo jsou to jen další prázdné politické proklamace?“ Píše pro Pirátské listy záchranář a Pirát z Vysočiny Miroslav Vácha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …