Vácha (STAN): Zhruba devět milionů korun pro školská zařízení

10.04.2022 15:54

Radní vyhověli žádostem škol a školských zařízení a schválili použití fondů investic na konkrétní nákupy či opravy majetku

Vácha (STAN): Zhruba devět milionů korun pro školská zařízení
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radní Středočeského kraje zodpovědný za vzdělávání a sport Milan Vácha

Výměna oken, klimatizace do učebny, nákup spotřebičů do školní kuchyně – to jsou jen namátkou vybrané investice, které potřebují krajské školy a školská zařízení. Středočeští radní dnes vyhověli jejich žádostem a schválili použití fondů investic na konkrétní nákupy či opravy majetku. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57072 lidí

Stejně jako jiné příspěvkové organizace, ani školy a školská zařízení nemohou o použití fondu investic rozhodnout samy. „Kolegům radním jsem předložil žádosti zhruba pětadvaceti škol a školských zařízení. Některé potřebují dovybavit školní kuchyni, protože spotřebiče už dosluhují, jiné se chystají na stavební úpravy a modernizace. Několik škol chce pořídit čipový systém pro otvírání dveří, což je praktické i dobré z hlediska bezpečnosti. Celková hodnota investic je zhruba 9 milionů korun,“ uvedl krajský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN).

Například Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie Čáslav žádala o souhlas s čerpáním finančních prostředků z fondu investic v celkové výši 520 000 Kč. V této částce je zahrnutá výměna oken v dílnách, která jsou za hranicí životnosti, pořízení klimatizace do počítačové učebny a nákup spotřebičů do školní kuchyně. Plynová pánev a vodní lázeň jsou staré bezmála třicet let a nejdou opravit.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Hořovice žádala o souhlas s čerpáním finančních prostředků z fondu investic v celkové výši 1 840 000 Kč na stavební úpravu a změnu užívání místnosti na laboratoř chemie a mikrobiologie včetně pořízení vybavení ve výši 1 750 000 Kč. Škola v posledních letech vykazuje nárůst počtu žáků studujících přírodovědné odborné obory, a proto již kapacitně nestačí stávající laboratoř. Další investicí bude rozšíření automatického přístupového systému pro žáky školy ve výši 90 000 Kč. Jedná se o dva vchody v odloučených pracovištích Masarykova 387 a Tlustice 28. 

Se žádostí o souhlas s čerpáním peněz z fondu investic se na radu kraje obrátil i kladenský Labyrint-středisko volného času, vzdělávání a služeb. Částku 950 000 Kč chce použít na opravu balkonů. V ulici Arbesova sídlí středisko ve dvou historických budovách, které mají celkem 6 balkonů. Kvůli jejich špatnému stavu zatéká do omítek a vnitřních prostor budov. V neposlední řadě je ohrožena bezpečnost chodců pod nimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Evropské volby, kde kandidáti SPOLU kážou vodu a pijí víno

8:04 Vích (SPD): Evropské volby, kde kandidáti SPOLU kážou vodu a pijí víno

V pátek 7. června se ve 14 hodin otevřou volební místnosti v České republice, zavřou se 8. června op…