Váhalová (ČSSD): Jsou pracující migranti problémem, nebo naopak přínosem?

29.03.2014 20:03

Poslední dobou i v důsledku krize a nezaměstnanosti rostou útoky na migranty. Jako houby po dešti rostou v Evropě populistické strany, které chtějí rozčarování lidí využít pro své úzké politické cíle.

Váhalová (ČSSD): Jsou pracující migranti problémem, nebo naopak přínosem?
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Hesla jako „ potřebujeme omezit migraci“,  „migranti mají zájem jenom o naše sociální dávky“ , nebo „migranti berou naši práci“  se opakují stále častěji.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy se na svém lednovém zasedání speciálně věnovala tomuto tématu. Proběhla rozsáhlá diskuze na výborech i plénu a jejím výsledkem bylo přijetí rezoluce.

Rezoluce  konstatuje, že  migranti nejsou problémem evropské společnosti, naopak jsou jejím velkým přínosem. To potvrdila studie OECD i výzkumy prováděné Evropskou komisí. Migranti znamenají obrovský přínos pro trh práce. Pracují především v profesích, kterým se mnoho Evropanů vyhýbá.  Jedná se o  práce, které jsou v mnohých případech málo placené, nejisté, nebezpečné a obtížné. V mnoha zemích by se některé sektory ekonomiky bez migrantů vůbec nemohly obejít.  Jedná se o stavebnictví,  sezónní zemědělství, cestovní ruch, zdravotní služby, nebo práce v domácnosti. Navíc migranti jsou aktivní i jako podnikatelé, kdy  zaměstnávají 2,4% z celkového počtu zaměstnaných obyvatel v OECD.

Evropa stárne a odhaduje se, že v roce 2050 se sníží počet pracovních sil o 10,5%,přitom přetrvává nízká porodnost. Například porodnost v Arménii je 1,74 na ženu, v Německu 1,42 a v Rusku 1,54.  V ČR se porodnost pohybuje kolem 1,45.  Pokud se situace radikálně nezmění, očekává se, že Evropa bude v roce 2050 potřebovat 40- 60 milionů nových přistěhovalců, aby se udržela stávající životní úroveň. Parlamentní shromáždění Rady Evropy konstatovalo, že přínos migrantů se nedá měřit jenom ekonomickými a demografickými výhodami. Přistěhovalci mohou být také zdrojem kulturního obohacení prostřednictvím literatury, filmu, umění, sportu, jídla a módy a potenciálně mohou zvýšit mezikulturní a mezináboženský dialog.

V této souvislosti Parlamentní shromáždění Rady Evropy vyzvalo členské státy, aby zvýšily úsilí na integraci migrantů do většinové společnosti. Jedná se především o podporu jejich ekonomické  účasti prostřednictvím odstranění právních a jiných překážek, jako je neuznávání kvalifikací , které omezují jejich účast na trhu práce a to zaměstnancům i podnikatelům . Nutné je napomáhat ke  zvýšení  úrovně  jejich vzdělání, aby odpovídalo alespoň průměru domácí populace.

Zásadní je však nediskriminační  postoj, založený na principu stejných práv i povinností.

Rada Evropy je mezinárodní vládní celoevropská organizace, která sdružuje  47 členských států s přibližně 800 miliony obyvatel a několik zemí se speciálním statusem. Nejznámější smlouvou Rady Evropy je Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod, která byla  podepsaná v Římě dne 4. 11. 1950. Česká republika se připojila k Radě Evropy v roce 1993.

Jana Váhalová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.