Váhalová (ČSSD): Nebezpečí nárůstu neonacismu a xenofobie v Evropě

14.03.2014 22:33

Ve dnech 11. a 12. března 2014 se uskutečnilo ve Stockholmu jednání Výboru pro politické záležitosti a demokracii Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Mimo aktuální situace na Ukrajině patřila k hlavním tématům diskuse o nebezpečí nárůstu neonacismu a xenofobie v Evropě. Vzestup těchto hnutí totiž není izolovaným jevem, ale vyskytuje se v různých formách v celé Evropě.

Váhalová (ČSSD): Nebezpečí nárůstu neonacismu a xenofobie v Evropě
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Například ve Švédsku, hostitelské zemi tohoto zasedání, až 20%  studentů středních škol jasně vyjadřuje netolerantní postoje vůči přistěhovalcům, Židům, Romům a homosexuálům a jsou nakloněni extrémně pravicové propagandě. Tuto situaci má řešit švédský Národní akční program na ochranu demokracie od násilí a extremismu, který přináší konkrétní úspěchy. Čím je více vyučovacích hodin na školách věnovaných demokracii a lidským právům, tím více jsou středoškoláci  odolní vůči této nebezpečné propagandě.

Hlavním cílem v boji proti nárůstu neonacismu a xenofobie by mělo být vzdělávání, prevence a včasná reakce na projevy neonacismu a nenávisti, jako i podpora a pomoc lidem, kteří chtějí opustit uzavřený kruh těchto extrémistických hnutí.

Prioritním tématem byla debata o situaci na Ukrajině, která odhalila  rozpory mezi postoji ruské delegace a ostatními členy Parlamentního shromáždění Rady Evropy, ale i mezi jednotlivými členy Parlamentního shromáždění.

Členové výboru odsoudili vojenské obsazení části Ukrajiny a konstatovali porušení mezinárodního práva, které nelze tolerovat.

Na jedné straně ruský představitel navrhoval vyšetření zločinů spáchanými extremistickými a ozbrojenými složkami opozice Maidanu v průběhu posledních tří měsíců a prozkoumání legitimity nové ukrajinské vlády.

Na druhé straně představitelé pobaltských zemí  ostře odsuzovali  ruskou vojenskou akci. Během diskuzí byl často skloňován i rok 1968 a Československo.Někteří zástupci západní Evropy označili situaci na Ukrajině za projev ruského imperialismu a expanze,  jiní upřednostňovali diplomatická jednání a připouštěli i obavy, že podpora ukrajinského Pravého sektoru může mít povzbuzující účinek pro řadu evropských neonacistických hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…