Váhalová (ČSSD): Nebezpečí nárůstu neonacismu a xenofobie v Evropě

14.03.2014 22:33

Ve dnech 11. a 12. března 2014 se uskutečnilo ve Stockholmu jednání Výboru pro politické záležitosti a demokracii Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Mimo aktuální situace na Ukrajině patřila k hlavním tématům diskuse o nebezpečí nárůstu neonacismu a xenofobie v Evropě. Vzestup těchto hnutí totiž není izolovaným jevem, ale vyskytuje se v různých formách v celé Evropě.

Váhalová (ČSSD): Nebezpečí nárůstu neonacismu a xenofobie v Evropě
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Například ve Švédsku, hostitelské zemi tohoto zasedání, až 20%  studentů středních škol jasně vyjadřuje netolerantní postoje vůči přistěhovalcům, Židům, Romům a homosexuálům a jsou nakloněni extrémně pravicové propagandě. Tuto situaci má řešit švédský Národní akční program na ochranu demokracie od násilí a extremismu, který přináší konkrétní úspěchy. Čím je více vyučovacích hodin na školách věnovaných demokracii a lidským právům, tím více jsou středoškoláci  odolní vůči této nebezpečné propagandě.

Hlavním cílem v boji proti nárůstu neonacismu a xenofobie by mělo být vzdělávání, prevence a včasná reakce na projevy neonacismu a nenávisti, jako i podpora a pomoc lidem, kteří chtějí opustit uzavřený kruh těchto extrémistických hnutí.

Prioritním tématem byla debata o situaci na Ukrajině, která odhalila  rozpory mezi postoji ruské delegace a ostatními členy Parlamentního shromáždění Rady Evropy, ale i mezi jednotlivými členy Parlamentního shromáždění.

Členové výboru odsoudili vojenské obsazení části Ukrajiny a konstatovali porušení mezinárodního práva, které nelze tolerovat.

Na jedné straně ruský představitel navrhoval vyšetření zločinů spáchanými extremistickými a ozbrojenými složkami opozice Maidanu v průběhu posledních tří měsíců a prozkoumání legitimity nové ukrajinské vlády.

Na druhé straně představitelé pobaltských zemí  ostře odsuzovali  ruskou vojenskou akci. Během diskuzí byl často skloňován i rok 1968 a Československo.Někteří zástupci západní Evropy označili situaci na Ukrajině za projev ruského imperialismu a expanze,  jiní upřednostňovali diplomatická jednání a připouštěli i obavy, že podpora ukrajinského Pravého sektoru může mít povzbuzující účinek pro řadu evropských neonacistických hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…