Váhalová (ČSSD): Podzimní zamyšlení - Moc, nemoc a bezmoc?

14.10.2015 20:50

Když rozhoduje o pravdě moc, z moci se stane nemoc a přijde globální bezmoc, nastává čas zlomu, ale také výběru…

Váhalová (ČSSD): Podzimní zamyšlení - Moc, nemoc a bezmoc?
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Slabost se může stát silovým faktorem spolupráce a stability. Po „sametové revoluci“ jsme si obohatili slovník o slovo globalizace, spojovali jsme jeho význam se slovy sjednocení, spolupráce. Postupem času se podle aktuálních potřeb objevovalo stále více definic a význam se rozšiřoval.

Nedávno jeden moudrý člověk napsal „globalizace je globální odpovědnost“ a zároveň dodal „už to není síla, ale slabost, co určuje směr“. A já si uvědomila, že vlastně v mezinárodní politice tato slabost může vyvolat sílu vedoucí ke změně. K jaké změně, je na nás. S přílivem uprchlíkům do Evropy se objevily další slabiny Evropské unie. Pokud se skutečně chceme vypořádat s konflikty a všemi jejími důsledky, měli bychom si uvědomit, že slabost jednotlivého státu se může ve společenství států proměnit ve společnou sílu.

Z každého jednotlivého hráče lze vytvořit silný tým. Abychom však skutečně byli silným týmem, musí mezi námi být důvěra, abychom si důvěřovali, musíme se respektovat a pokud budeme respektovat jeden druhého, budeme i na poli mezinárodní politiky respektovaným hráčem. Jak dlouho bude trvat, než si uvědomíme, že existuje vzájemná závislost?

Pokud některá země sleduje pouze svůj omezený zájem, v konečném důsledku a čase na to doplatí nejen ona sama. Historie se stále opakuje a je jen na nás jak dlouho ještě. Pokud budeme o míru, spolupráci, respektu, kompromisu, pouze pořádat summity, školit a kárat se navzájem, budeme stále ve vleku střídání se moci a bezmoci. Zaujalo mne proto vyjádření předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který vyzval k zlepšení vztahů s Ruskem. „Musíme se snažit navázat prospěšné vztahy s Ruskem. Není to velmi atraktivní, ale musí se to udělat. Dále takhle pokračovat nelze.“

Evropská unie prožívá těžké období, střídají se krize a pro nás důležité německé ekonomice hrozí pokles z důvodu snížení růstu čínské ekonomiky a sankcím proti Rusku. Navíc je zahlcena řešením krize s uprchlíky, která stále více polarizuje německou společnost. Podle posledního průzkumu časopisu BILD pouze 10% Němců sdílí názory své kancléřky ohledně migrantů. To dokládá i výsledek ankety německého týdeníku Focus, kde hlasovalo téměř 266 tisíc lidí a 95 % z nich se vyjádřilo proti přistěhovalecké politice německé kancléřky.

Pokud Evropská unie nenajde rychlé a společné  řešení  této situace, hrozí ji dezintegrace pod tlakem  populistů. Řešením je udělat ze slabosti pevný most, prohlubování mechanismů vzájemné důvěry a spolupráce. V současné době je to ve jménu globální sebezáchovy více než nutné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Slovenský příběh jasně ukazuje, jak fungují zoligarchizovaná média

7:02 Senátor Hilšer: Slovenský příběh jasně ukazuje, jak fungují zoligarchizovaná média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oligarchii.