Valenta (Piráti): Nový krajský dotační portál zjednoduší podávání žádostí

20.10.2023 18:20

Královéhradecký kraj spustil nový dotační portál na adrese dotace.khk.cz. Výsledkem rozsáhlých úprav je lepší uživatelské prostředí pro žadatele o dotaci či dar a modernizace webového rozhraní včetně rozšíření možností jeho využití. Původní dotační portál fungoval přes 13 let.

Valenta (Piráti): Nový krajský dotační portál zjednoduší podávání žádostí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Nový krajský dotační portál je uživatelsky přívětivější včetně přizpůsobení pro mobilní zařízení, což je v dnešní době samozřejmost. Systém nově umožňuje vyhledávání v dotačních programech podle názvu, kódu i právní formy žadatele i na základě klíčových slov. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Nabízí také upozorňování žadatelů, a to i e-mailem, na změny stavu jejich žádosti či na termíny, což je funkce, kterou portál dlouhou dobu postrádal. Novinkou pro žadatele je rovněž možnost stáhnout si u své žádosti zpřístupněné dokumenty,“ vysvětlil radní Adam Valenta odpovědný za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů a dotací, který upozornil na to, že kraj modernizaci dotačního portálu uskutečnil 13 let od spuštění původního.

Vylepšená grafika nového portálu přehledně člení dotační programy na aktivní (otevřené), připravované a uzavřené. Přehlednější jsou také kontakty. Dosavadní uživatelé přecházejí do nového systému automaticky bez potřeby jejich přičinění. Samozřejmostí je zachování vazby na systémy veřejné správy, jako jsou datové schránky, Administrativní registr ekonomických subjektů (ARES) nebo online verze obchodního rejstříku. Systém zachovává podávání dokumentů prostřednictvím datové schránky, které kraj zavedl minulý rok.

„Nový dotační portál rozřazuje jednotlivé žádosti o dotace a eviduje naplňování krajských strategických cílů. Současně s tím předává data krajskému datovému portálu, kde lze přehledně a transparentně najít, kam a na jaké účely jdou finanční prostředky kraje,“ doplnil radní Adam Valenta.

Příjem žádostí v novém systému začal v úterý 17. října. Původní portál kraj spustil 21. října 2010. Od té doby se jeho prostřednictvím přijalo přes 32 tisíc žádostí o dotaci nebo dar z krajského rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL