Vařeka: (ANO): Se zrušením Vojenského újezdu Brdy souhlasíme

19.11.2014 10:32

V Příbrami se uskutečnilo setkání starostů obcí správního obvodu obce s rozšířenou působností (ORP) Příbram, dotčených rušením Vojenského újezdu Brdy.

Vařeka: (ANO): Se zrušením Vojenského újezdu Brdy souhlasíme
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Cedule v brdském objektu Javor 51, kde byl skklad jaderných hlavic SSSR

V pátek 14. listopadu se ve velké zasedací síni Městského úřadu Příbram sešlo 14 ze 17 starostů obcí správního obvodu ORP Příbram, které jsou v přímém kontaktu s územím Vojenského újezdu Brdy (VÚB) a mohou být dotčeny jeho zrušením. Jednání se účastnil nově zvolený senátor za volební obvod Příbram Ing. Jiří Burian. Na setkání se dostavili také zástupci a odborníci z Ministerstva obrany (vedoucí poradců ministra obrany ČR pan Ing. Bohuslav Dvořák a specialistky Generálního štábu Armády ČR mjr. Magdalena Dvořáková a Bc. Arnoštka Jelínková) a Ministerstva životního prostředí (ředitelka odboru zvláštní územní ochrany přírody a krajiny (ZÚOPaK) RNDr. Alena Vopálková a pracovník odboru ZÚOPaK Michal Zelenka). Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) zastupoval poradce ředitele AOPK pan RNDr. František Pojer. Diskutovalo se o záměru zrušit VÚB a také o plánu vyhlásit Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Brdy a o budoucnosti tohoto území.

Schůzka se konala na pozvání a pod záštitou starosty města Příbrami pana Ing. Jindřicha Vařeky. Zúčastnila se jí také nová tisková mluvčí Pavlína Svobodová a JUDr. Pavel Čámský. Schůzku moderoval a diskuzi objektivně a nezaujatě řídil vedoucí Odboru životního prostředí MěÚ Příbram pan Ing. Petr Walenka.

Zástupci Ministerstva obrany (MO) připomněli základní důvody, proč se vojenský újezd ruší a jak jsou navrhovaným zákonem řešeny základní otázky a problémy přechodu území a jeho obyvatel do civilní správy. Ohradili se proti nařčení, že MO v minulosti poskytlo nepřesné nebo dokonce nepravdivé informace, a naopak potvrdili, že veškeré relevantní informace, které byly dotčeným obcím, institucím i soukromým osobám poskytnuty, byly maximálně objektivní, pravdivé a pro potřebná jednání a rozhodování plně dostačující. „Myslím si, že je velmi důležité, abychom i teď po komunálních volbách opět zavedli diskuzi o rušení vojenského prostoru Brdy. Chtěl bych připomenout, že v tomto případě se nejedná pouze o Vojenský újezd Brdy, jedná se o optimalizaci všech vojenských újezdů, které má resort Ministerstva obrany ČR ve svém vlastnictví na území České republiky. Hlavní důvody optimalizace jsou ekonomické. Poté, co jsme si udělali analýzu, vyplynulo z ní, že Česká republika má největší počet vojenských újezdů na jednoho vojáka v rámci NATO. Nejenom počet újezdů, ale i rozlohou se řadíme mezi státy, které mají třikrát tolik vojenských újezdů, než mají ostatní státy kolem nás, a to včetně Velké Británie,“ vysvětloval Ing. Bohuslav Dvořák.

Přítomní odborníci z Ministerstva životního prostředí (MŽP) a AOPK podrobně popsali, jakým způsobem bude CHKO fungovat, na jaké fenomény se zaměří ochrana a péče o přírodu v Brdech, a informovali také o tom, že i návrh na vyhlášení CHKO Brdy se nachází ve finálním stádiu, kdy proběhlo řádné připomínkové řízení a je prakticky připraven k předložení a projednání Legislativní radou vlády.

Starosta Příbrami Ing. Jindřich Vařeka přítomné informoval, že nové vedení města a správní obvod ORP Příbram plně respektuje záměr zrušit Vojenský újezd Brdy a vyhlásit zde CHKO. Tento postoj prezentovala obě koaliční politická uskupení ve svých volebních programech. Získala jasnou většinu voličů. Naopak minulé vedení města, které záměr zrušit vojenský újezd odmítalo a bránilo mu, utrpělo drtivou volební porážku.

Na rozdíl od těch, kteří se postojem a budoucností Vojenského újezdu Brdy ve svých programech nezabývali, vedení města Příbrami vnímá svůj jasný mandát prosazovat a podporovat jak záměr na zrušení újezdu, tak vznik CHKO. S existencí CHKO také město spojuje pravděpodobný významný nárůst turismu v regionu a s ním i vznik nových pracovních příležitostí, které pomohou řešit problém vysoké nezaměstnanosti.

Příbram má zájem o umístění sídla Správy CHKO na svém území a nabízí k tomu vhodné a důstojné prostory. „Prostudoval jsem návrh zákona, kterým se ruší VÚ Brdy, zákon o ochraně přírody a krajiny i návrh CHKO Brdy a musím konstatovat, že tato legislativní kombinace mne přesvědčuje, že o přírodu a krajinu v Brdech bude postaráno neskonale lépe, než jak je tomu doposud,“ uvedl své stanovisko k věci starosta Příbrami Ing. Jindřich Vařeka.

Oba hlavní odpůrci rušení újezdu z řad starostů, Miroslav Mudra, starosta Křešína, a starosta Jinec RSDr. Josef Hála, které podpořil i nový starosta Lázu Mgr. Antonín Kropáč, zopakovali své již dříve mnohokrát zmiňované obavy a podezření, která se však dle názoru zástupců MO nedotýkají podstaty problému, do jisté míry postrádají relevantní odůvodnění a mají spíše spekulativní charakter.

Starosta Obecnice Josef Karas však připomněl i některé ryze praktické problémy, které mohou přechodem území do civilní správy vzniknout a jejichž řešení bude nutné (např. otázka požární ochrany, šetrného hospodaření v lesích, správy a údržby komunikací nebo pořízení nové územně plánovací dokumentace).

Vystoupil také nově zvolený senátor za volební obvod č. 18, dlouholetý starosta Sedlčan Ing. Jiří Burian. Poděkoval za pozvání i za informace o problematice rušení újezdu a vzniku CHKO, kterých se mu na setkání dostalo od kompetentních odborníků. Vyjádřil přesvědčení, že celá problematika je nepřiměřeně a nevhodně zpolitizovaná, což znesnadňuje komunikaci i věcná, efektivní a spravedlivá řešení. Za podstatné považuje, že MO vojenský újezd v Brdech nepotřebuje a nechce jej. Dovede pochopit obavy některých starostů z nové a nevyzkoušené situace, ale zřejmě je v tomto směru zásadním stanovisko odborníků ministerstva obrany. Má v úmyslu o věci získat další podrobnější informace a jednat o tom i se starosty podbrdských obcí, aby získal přesnější a hlubší vhled do celé záležitosti.

Starosta Příbrami Ing. Vařeka na závěr poděkoval všem přítomným za účast a současně je pozval na středu 19. listopadu odpoledne, kdy by měl Příbram navštívit ministr obrany Martin Stropnický, pokud mu to dovolí jeho zdravotní stav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pribram-city.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.