Veleba (SPO): Možná, že v Americe bych tuto řeč pronést nemohl

08.03.2017 16:20

Projev na 5. schůzi Senátu dne 8. března 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon):

Veleba (SPO): Možná, že v Americe bych tuto řeč pronést nemohl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý senátor, exprezident Agrární komory a člen Klubu 2019 Jan Veleba.

Je docela příjemné mluvit 8. března po ránu, dopoledne, když předkládá tento návrh ministryně, která je docela pohledná a která budí, alespoň ve mně, příjemné pocity, a nic tím nemyslím. (Oživení v sále, smích.) Možná, že v Americe bych tuto řeč pronést nemohl.

Ale teď vážně. Chtěl jsem se podrobně připravit na dnešní vystoupení, mám k tomu hromadu materiálů z praxe, a dostával jsem, a vy možná také, žádosti a doporučení k tomuto zákonu, které se diametrálně od sebe lišily.

První skupina byla ta, kterou tady vyjádřil kolega Cieńciała, že matematika je určitým základem rozvoje osobnosti, určitým základem školské soustavy od nepaměti.

A druhý názor byl ten, že matematika je velmi obtížná záležitost a že u středních odborných škol zkrátka a dobře dělá problémy.

Sám jsem si původně myslel, že podpořím druhý názor, to znamená, že maturita by neměla být povinná. Na dnešním důkladném raním jednání v našem klubu jsme to prodiskutovali a podpořím názor předřečníka kolegy Homolky, který má kvalifikaci pedagoga. Já ji osobně, i když jsem ji nikdy nepoužil, ji mám také po dálkovém sociologie a pedagogiky v Brně, ale nikdy jsem toho nevyužil. A myslím si jednu věc. Tady jde o střet dvou filozofií nebo názorů, názor velké volnosti, názor hodně krajně liberální, že žáci, rodiče atd. by měli nejvíce oni sami cítit, jestli matematiku potřebují a vyberou si ji a budou ji chtít. Anebo je druhý názor, který říká, že je třeba matematiku mít, protože matematika má velký význam.

Takto se to vyvinulo proto, že nejsem odborník, ale jsem přesvědčen o tom, že pokud jde o reformy ve školství, různí ministři školství, kteří se jak na běžícím pásu střídali, způsobili to, že naše školství, naše školská soustava podle mého názoru utrpěla, utrpěla její kvalita. A tím – a to je moje poznání po dnešní ranní důkladné diskusi – že toto apriori budeme respektovat a budeme uhýbat, takto zkrátka a dobře nevyřešíme.

Myslím si, že je třeba návrh podpořit ve znění, v jakém přišel z Poslanecké sněmovny. A bylo by dobře, i když nevím, jestli to tak bude, aby paní ministryně mohla pokračovat nějaké volební období a školskou soustavu zreformovat tak, jak by si to zasluhovalo. Uvidíme, jak to bude.

A nyní vážně. Podporuji za náš klub návrh, který přišel z Poslanecké sněmovny. To ostatní nerozebírám. A přikláněl bych se k názoru předřečníka kolegy Homolky, že když to začneme rozebírat, dopadne to tak, že prostě nepřijmeme nic. Myslím si, že první krok je třeba udělat.

Závěrem: Polichotil jsem paní ministryni. Chtěl bych poblahopřát i dalším kolegyním senátorkám a všem ženám, které v tomto sále jsou, protože si zasloužíte vážnost a úctu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…