Veleba (SPO): NKÚ by měl prošetřit hospodaření v NP Šumava

13.07.2014 16:50

Jan Veleba požádal Nejvyšší kontrolní úřad ČR o prošetření hospodaření v Národním parku Šumava a účelovosti vynaložený dotací MŽP.

Veleba (SPO): NKÚ by měl prošetřit hospodaření v NP Šumava
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Senátor a předseda Strany Práv Občanů Jan Veleba podal 7. července 2014 Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) ČR podnět jednak k prověření hospodaření Národního parku Šumava v letech 2007-2011, dále k prověření účelovosti vynaložených dotací Ministerstvem životního prostředí ČR kumulovaných do Jihočeské univerzity, Biologického centra Akademie věd, pobočka České Budějovice, a také směřujících k několika málo vybraným vědcům, z nichž všichni jsou veřejnými zásadními zastánci a propagátory bezzásahovosti proti kůrovci v Národním parku Šumava.

„V posledních měsících jako senátor Senátu Parlamentu České republiky dostávám celou řadu závažných podnětů od občanů České republiky týkajících se zásadních pochybností o správném nakládání se svěřeným státním majetkem a státními finančními prostředky. Tyto podněty se týkají hospodaření Národního parku Šumava (zejména v období let 2007-2010), dále účelnosti vynakládaných dotací MŽP do Národního parku Šumava a v neposlední řadě také účelnosti vynakládaných státních dotací na vědecká zkoumání a práce spojené se Šumavou a Národním parkem Šumava v letech 2005-2013. V posledně zmiňovaném bodě jde zejména o účelnost a výši vynaložených finančních prostředků pro Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a do Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích, které jsou největšími zastánci teorie bezzásahovosti v NPŠ proti kůrovci. Požádal jsem proto o prověření zmíněných pochybností,“ uvedl Jan Veleba.

Senátor Jan Veleba předloží celou záležitost k projednání také na nejbližším zasedání Výboru pro hospodářství zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu ČR. „Vzhledem k závažnosti podnětu očekávám, že spolu s kolegy ve výboru přijmeme usnesení, které podpoří to, aby se NKÚ věcí skutečně podrobně zabýval,“ doplnil Jan Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.