Velebný (ČSSD): Modla lustračního zákona

08.12.2013 16:27

Lustrační zákon (přesněji zákony, ale to není podstatné) měly platit pět let. Konkrétně v letech 1991 až 1996. A máme je zde pořád. Porevoluční berličky se změnily v jeden ze základních kamenů české legislativy.

Velebný (ČSSD): Modla lustračního zákona
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

Když parlament v roce 1996 prodloužil platnost lustračního zákona o čtyři roky, prezident Václav Havel odmítl normu podepsat. Byl přehlasován. Když v roce 2000 parlament omezení účinnosti vyškrtnul z textu zákona zcela, prezident Václav Havel odmítl normu podepsat. Byl přehlasován. A co první prezident o tomto zákonu říkal? Že revoluční normy musí nahradit standardní právo a standardní legislativa, především zákon o státní službě.

Vždy, když se začalo mluvit o tom, že se lustrační zákon přežil, stalo se to, co je v Čechách časté. Racionální pohled na věc byl vytlačen ideologickou hádkou.

Racionální pohled: Lustrační zákon je mimosystémový prvek v právním řádu, ostatně byl kritizován Radou Evropy a mnoha dalšími institucemi a Ústavní soud z něj vyškrtnul celou rozsáhlou část kvůli kolizi s principy lidských práv. Revoluční zákony musí být nahrazeny standardními právními normami a to čím dříve, tím lépe. Že dodnes nemáme některé standardní normy je skutečný problém, případná neexistence lustračního zákona je ve skutečnosti jenom otázka gesta.

Ideologický pohled: Lustrační zákon má především symbolickou hodnotu a proto musí být zachován jako doklad oddělení se ČR od minulosti a očištění společnosti. Jeho zrušení by znamenalo přivření očí nad zločiny komunismu. Kdo je pro zrušení lustračního zákona, ten fandí komunistům a přeje si návrat totality.

Není dobré, že se diskuse o zrušení lustračního zákona dostala na pořad dne ve stejnou dobu, jako otázka vládního angažmá Andreje Babiše. To je velmi nešťastná souvislost a z jinak naprosto oprávněné myšlenky přejít od revoluce konečně ke standardu dělá poněkud levnou možnost k politickému exhibicionismu. Ale ve skutečnosti to je tak, že i kdyby k návrhu došlo jindy a za jiných okolností, pravděpodobně by se zase našly důvody, proč rušení lustračního zákona označit za účelové. A možná by se také vyskytla okolnost, která by celému procesu mohla dát personální rozměr.

Už vůbec není dobré, že se věci chopili komunisté a ostatní strany jim v této věci ponechaly iniciativu. Ještě více to odvádí pozornost od merita věci a směřuje ji k margináliím.

Potřebujeme zákon o státní službě. Ten je klíčový. Lustrační zákon posloužil v době revoluční. Ale nyní v našem právním řádu ztratil svoje místo. Ostatně pro miliony občanů je již nepochopitelný – oni vidí spíše škodlivost nového establishmentu, miliardy korun na švýcarských kontech privatizátorů, tunely i tunel v tunelu Blanka, korupci a mnoho dalších věcí, které dovádějí lidi až na pokraj pochybností o celém demokratickém systému. To nemají na svědomí žádní agenti StB.

Lustrační zákon nebyl nikdy koncipován jako věčný. Tak z něj nedělejme modlu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.