Vícha (ČSSD): Máme 50milionový úvěr. Jak to ovlivní nájemné?

17.04.2015 12:01

Komentář v souvislosti s rekonstrukcí městských věžáků s 350 byty v centru Bohumína, které projdou proměnou díky programu Jessica.

Vícha (ČSSD): Máme 50milionový úvěr. Jak to ovlivní nájemné?
Foto: Redakce
Popisek: Petr Vícha (ČSSD)

Model hromadných oprav se nám osvědčil. Přestože přípravy i realizace jsou náročné a nájemníci se musí obrnit trpělivostí, ve finále stojí za to. Lidé díky nim šetří náklady za bydlení. V posledních třech letech jsme hromadně za 60 milionů vyměnili okna v 1 700 bytech a vloni k tomu ještě za 50 milionů zateplili pět věžových domů. Letos zrekonstruujeme poslední pětici. A to díky dotovanému 50milionovému úvěru z programu JESSICA.

Úvěr město z vybraného nájemného splatí za necelých osm let, roční splátky budou téměř 7 milionů korun. Úroková sazba je 0,58 procenta, což znamená, že na úrocích město zaplatí jen 1,3 milionu korun.

Městu patří v Bohumíně 22 vysokých panelových věžáků se 1 400 byty. Většina z nich vznikla v sedmdesátých letech, ten nejmladší pochází roku 1991. Opravených už je sedmnáct z nich.  Vloni prošlo proměnou pět domů na sídlištích v ulicích Čs. armády a Nerudova. Letos se hromadná oprava dotkne poslední pětice - v ulici Čs. armády 1072, 1073, Alešova 1070, třídě Dr. E. Beneše 1071 a Tovární ulici 426 v Záblatí.

Nájemníci budou moci užívat byty bez omezení, jen balkóny nebudou po dobu opravy přístupné. Pamatovali jsme i na zvířecí obyvatele a na základě požadavků ornitologů přibude na domech téměř třicet čtyřkomorových budek pro rorýsy a pětice příbytků pro netopýry.

Už teď začínáme projektovat, abychom v příštím roce mohli opravovat.

Celkem město vlastní 4,4 tisíce bytů a v Bohumíně je největším vlastníkem bytového fondu. Ročně na nájemné vybere 140 milionů korun a vše investuje zpět do oprav, investic a správy domů či bytů. Zástupci města svým nájemníkům garantují, že i přes hromadné opravy se až do roku 2018 nájemné zvyšovat nebude.

V dalších čtyřech letech nemáme zvyšování nájemného v plánu. Chceme tak Bohumíňáky odměnit za to, že si plní své povinnosti a že za nájem pravidelně platí. I přes rozsáhlé opravy v příštích čtyřech letech na nájmu nic nepoznají. Jen se jim zlepší komfort bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-bohumin.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…