Vinklátová (SLK): Liberecký kraj odkoupí rodinný dům Karla Hubáčka

31.10.2023 6:29 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k odkupu rodinného domu Karla Hubáčka.

Vinklátová (SLK): Liberecký kraj odkoupí rodinný dům Karla Hubáčka
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Mám pro vás, pevně věřím, skvělou zprávu. Liberecký kraj odkoupí od rodiny Hubáčkových rodinný dům Karla Hubáčka. V průběhu skvělé výstavy k padesáti letům Ještědu, kterou připravilo Severočeské muzeum, jsme se synem Karla Hubáčka probírali, jak chce rodina naložit s cenami, které Karel Hubáček za svůj bohatý život architekta získal. 

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí
A také jsem se ptala, co bude rodina dělat s domem. Vypadalo to chvilku, ale opravdu jen chvilku, že odpověď na druhou otázku nebude vypadat dobře. Potom jsme se v září hejtmanem a ředitelem Severočeského muzea sešli s bratry Hubáčkovými, kteří nám nabídli dům k odkoupení. Na stole byla, ale zase jen chvilku, otázka možného rozebrání domu, jako jediného exempláře svého druhu a uložení do depozitáře nebo koupě jiného pozemku a tam jej postavit. Nedávalo to smysl. Logické bylo nechat dům na svém místě a koupit celek. A to se také stalo. Když říkám celek, myslím tím i vnitřní vybavení s nábytkem podle návrhu Karla Hubáčka, i ceny, včetně Perretovy ceny za vysílač. Děkuji rodině Karla Hubáčka za rychlé a bezproblémové jednání.

A co máme v plánu? V první řadě ustavíme poradní sbor, složený z rodiny Karla Hubáčka, zástupců Severočeského muzea (to bude mít dům ve správě), Fakulty umění a architektury TUL, architektů a historiků architektury. S tímto týmem dobře promyslíme, jak nejlépe osobnost Karla Hubáčka autenticky v domě připomenout a jak využít prostor zahrady. Chceme se tu mimo jiné věnovat moderní architektuře.

Zdá se mi to symbolické. Pod Jizerskými horami bude žít odkaz Karla Hubáčka v domě, kde prožil většinu svého života. V domě, pro které dostal zadání, aby postavil dům ve velikosti panelákového bytu. A na druhé straně, na vrcholu Ještědského hřbetu, jeho ikonická stavba vysílače a horského hotelu.

Myslím, že Karel Hubáček, SIAL a odkaz, ze kterého troufám si říct, vycházejí dnešní úspěšní architekti našeho kraje, si zaslouží připomenutí. Liberecký kraj k tomu zítra na zastupitelstvu udělá podstatný krok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…