Vítek (Patrioti): Největší slabinou rozvědky jsou politici

27.01.2015 10:15

Ministr Chovanec tento víkend informoval o navýšení rozpočtu BIS o jednu miliardu, tedy celkově se má zvýšit náklady na tajnou službu téměř dvojnásobně.

Vítek (Patrioti): Největší slabinou rozvědky jsou politici
Foto: archiv
Popisek: Jiří Vítek, předseda pražských Patriotů

Nikdo nepochybuje, že stát potřebuje skvělou a moderní rozvědku na boj s organizovaným zločinem nebo terorismem. Jenže, každá mince má dvě strany.Hasičům a policistům, tedy těm v první linii, kteří vykonávají tu koncovou práci v přímém ohrožení zdraví a života, bylo odebráno před několika lety 10% z jejich platu se slibem, že se jim to 1.1. 2014 vše vrátí, protože když se těch 10% plošně odebíralo za ministra Johna, stát nebyl údajně v dobré finanční kondici a tak to musí bezpečnostní složky pochopit a táhnout se státem za jeden provaz. Slib táhnout za jeden provaz dodržela pouze jen jedna strana. Když se mělo vracet, tak ten stejný stát s jinou politickou garniturou kvičel, že peníze nemá a že vrátí jen část. "Prostě nejsou", říkal ministr financí Babiš......A najednou jsou, našel snad ministr financí nebo vnitra prsten Arabely?

Je zajímavé, že od politiků zastupující lid nepadlo ani slovo o například posílení možnosti nutné obrany občana nebo práva na beztrestnou ochranu vlastního majetku ( Můj dům , můj hrad). Žádné posílení práv občana ve směru osobní ochrany jen a jen hlavně posílit vliv státu.

Tedy dobrá, ale co tak najednou?

Dnes se dozvídáme, že terorismu vznikl v Paříži momentem útoku na redakci humoristického časopisu a kosher prodejny, protože jinak nedokážu pochopit reakci politiků, kteří už nějaký ten schválený rozpočet za sebou mají, že až teď je třeba navyšovat rozpočet tajných služeb. To ukazuje jaké tam máme odborníky.

11. září, Londýn, Madrid, Moskva, Volgograd, Beslan, Boston to vše je asi moc daleko nebo teroristický pravěk??

A to je ten kámen úrazu, že politici absolutně rozhodují o stavu našich tajných služeb. V komisích na kontrolu tajných služeb sedí politici, kteří sotva poznají rozdíl mezi strážníkem a policistou.Bohužel, přes dvě desetiletí od přijetí zákona o zpravodajských službách, nebyl dosud ani připraven speciální zákon, který by měl zajistit komplexní podrobnou úpravu kontroly činnosti těchto služeb.

A tak se na nás hrnou věci jako:

Pravidelné úniky odposlechů, které média svádí na policisty jsou vždy cíleným únikem ze strany politiků, kteří mají přístup k těmto materiálům a kšeftují tak s novináři.

Využívání tajných služeb je jedno zda civilních nebo vojenských k sledování a kompromitování veřejných osob.

Využívání informací k přímému volebnímu politickému boji " Kubiceho zpráva".

Jak to funguje jinde

V některých státech nejsou však parlamentní komise složeny ze zákonodárců, ale z nezávislých odborníků, kteří jsou jmenováni Parlamentem (např. Belgie), případně takové odborníky tyto komise využívají. V některých státech je vláda oprávněna odmítnout předložení příslušných dokumentů zpravodajské služby, pokud je to nutné k zachování bezpečnostních zájmů státu (např. Itálie). V některých státech se parlamentní kontrola činnosti zpravodajských služeb zužuje na předvolání představitelů služby k podání informací, přičemž tito představitelé mohou informace s odvoláním na jejich utajení odmítnout (Francie). V těchto státech však zpravidla existuje dobrá exekutivní kontrola zpravodajských služeb.

Kvalita kontroly a rozsah poskytovaných informací jsou do značné míry závislé na vztahu mezi zpravodajskou službou a kontrolním orgánem. Nepřátelský postoj jedné nebo obou stran nevyhnutelně vytvoří téměř nepřekonatelné bariéry a vyústí v konfrontaci. Naopak příliš vstřícný a přátelský přístup kontrolního orgánu může vést ke ztrátě nezávislosti kontrolního orgánu a neschopnosti objektivního hodnocení.

Jiří Vítek, předseda strany Patrioti ČR

Jiří Vítek

  • Patrioti ČR
  • místostarosta městské části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PATRIOTI- VOLBA PRO PRAHU

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…