Vítek (Patrioti): Zdraží nám vodu, kdy se jim zachce. Jako v koloniích

18.03.2016 16:48

V době prakticky nulové inflace poskočí cena vody o téměř osm procent. Pražané za ni zaplatí 85,18 koruny za metr krychlový.

Vítek (Patrioti): Zdraží nám vodu, kdy se jim zachce. Jako v koloniích
Foto: archiv
Popisek: Jiří Vítek, předseda pražských Patriotů

No co jsme čekali. I "selský rozum" napoví, že dát zcela základní strategický zdroj, na kterém existenčně závisí každý občan, neprůstřelnou smlouvou na 30let do rukou nadnárodní společnosti, pro kterou je cíl aby nám voda vůbec tekla z kohoutků pouze pokud se to protíná s cílem maximalizace zisku, bylo něco mezi žalostnou nekompetentností a vlastizradou. Moderní dějiny ukazují vyčerpanost a bezradnost Levých a Pravých řešení společenského uspořádání. Řešení není nalevo ani napravo je před námi. Vždycky si v těhle souvislistech vzpomenu na Krkonošské pohádky, o tom jak Trautenberg prodával vodu.... 

Smysl státu je v jeho přímé zodpovědnosti občanům, ne tak za zajištění jejich zisků ale jejich práv a svobod a přístupu k základním potřebám k přežití. 

Z toho vyplývá, že nad hospodařením s ovzduším, vodou, ornou půdou a energiemi by měl mít stát kontrolu do té míry aby mohl zasáhnout kdykoli by byl ohroženo právo obyvatel na přístup k těmto základním, životním potřebám. Nad ostatním ať si svobodně vládne volný trh s minimem regulací.To by se mělo nakonec odrážet i v daních. Základní suroviny mouka, mléko, luštěniny atp. by měly být daněny minimálně, daň by se měla přenést na hotové zpracované potraviny a další zbytné zboží. 

Je smutné, že model státu vlastněného nadnárodními korporacemi, je běžný v rovníkové Africe ale tady bychom si to snad mohli uhlídat.

Vodu musí mít stát pod kontrolou

Proto jako Patrioti budeme prosazovat stejný model  jako v Berlíně kde v roce 2007 vznikla občanská iniciativa, která si dala za cíl rekomunalizaci zásobování vodou. Zorganizovali kampaň, která postupně sílila a zvyšovala tlak na politiky, soudně vyžadovali zveřejnění celé smlouvy. Představitelé města se bránili, že by to představovalo vyzrazení obchodního tajemství.

Ale někdo se našel, kdo smlouvu poskytl tisku a tisk plnil svou funkci a smlouvu otiskl a ukázalo se, jak je pro město nevýhodná, a už nebylo co tajit. Zároveň kampaň sebrala 280.000 hlasů pro vyvolání referenda, které v roce 2011 přineslo 660.000 hlasů pro deprivatizaci.  

Vystupňovaný tlak nakonec město donutil smlouvy vypovědět a zpětně vykoupit vodárny. Spotřebitelům byly během roku 2013 vráceny poplatky za vodu ve výši 60 milionů euro, což se rovná 15 % snížení ceny, které se drží i v dalších letech. Ano, je to poněkud jiný způsob hospodaření s veřejnými prostředky, než na jaký jsme zvyklí u nás, ale ani v Německu to nejde bez tlaku zdola.  

Jiří Vítek

  • Patrioti ČR
  • místostarosta městské části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …