Vlasatý (Piráti): Referendum závazné bez ohledu na voličskou účast

14.10.2013 20:27

Piráti prosazují referendum závazné bez limitu minimální účasti jako demokratickou pojistku a aktivní zapojení občanů do rozhodování státu.

Vlasatý (Piráti): Referendum závazné bez ohledu na voličskou účast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Zastupitelé nestojí nad občany a neměli by oproti nim být při rozhodování privilegováni. Pirátská strana nezapomíná ani na další prvky přímé demokracie a vytváření vhodných podmínek pro demokratické fungování státu.

Vzhledem k pochybnostem vzneseným Hnutím za přímou demokracii a v reakci na neúspěšné liberecké referendum chceme zdůraznit, že prosazujeme uzákonění referenda platného bez ohledu na účast. Nemělo by tak být bráněno rozhodování ani o problematice, která je většině populace lhostejná, ačkoliv pro některé skupiny může být bytostně důležitá. Nebude docházet k situacím, kdy je i přes jednoznačný výsledek referendum neplatné, protože jeho odpůrci se k hlasování nedostavili1). Budou tedy platit stejné podmínky, jako při volbě zastupitelů, kdy rovněž neexistuje minimální povinná účast. O tom, že se má závazné referendum konat, má být rozhodnuto už ve chvíli, kdy občané dokáží nasbírat dostatek podpisů 2) pod petici. I proto bude k rozhodnutí v referendu docházet jen v omezené míře - chápeme jej jako demokratickou pojistku a způsob zapojení občanů do rozhodování, nikoliv jako způsob řízení země. Stejná pravidla uplatňujeme i uvnitř Pirátské strany, rozhodnutí členské základny je platné bez ohledu na účast a pro zvolené vedení strany, které ji jinak řídí podle svého nejlepšího svědomí, je závazné. Ročně tak proběhne až několik desítek závazných celostranických hlasování3).

Jsme přesvědčeni, že občané jsou kompetentní činit v referendu stejná rozhodnutí jako jejich zastupitelé. Jediným důvodem pro zrušení referenda nebo jeho výsledku může být jeho protiústavnost, o které rozhoduje Ústavní soud. Změny Ústavy musí být stejně jako dosud v Parlamentu schvalovány kvalifikovanou většinou. Mezi podáním petice splňující podmínky a konáním referenda musí uběhnout alespoň tři měsíce, aby byl poskytnut prostor pro veřejnou diskusi. Stát má za úkol vystupovat nestranně a všem občanům doručit informace obsahující posudek podporovatelů i oponentů v rozhodované věci. Referenda na všech úrovních by se měla konat několikrát do roka zároveň, i s případnými volbami, aby tak stát voličům co nejvíce zjednodušil účast. Zároveň by měl umožnit bezpečné elektronické hlasování.

Dále bychom v nadcházejícím období rádi zavedli lidové veto, přímou volbu starostů a hejtmanů, zabývali se možností odvolatelnosti politiků 4), změnili způsob volby do rad veřejnoprávních médií a vymanili je tak z vlivu politických stran 5), přičemž část Rady by mohla být volena přímo občany, zasadili se o postupné zrušení volební klauzule 6) a zpřesnili Ústavu 7). Jsme si vědomi, že v širším pojetí si prvky přímé demokracie žádají i zlepšení ve vzdělávání, ochraně lidských práv a socioekonomických podmínkách země a jejích obyvatel, omezení korupce, klientelismu a lobby velkých korporací nebo svobodný přístup k informacím, zefektivnění a modernizaci státní správy, zčásti i proto se na tato témata ve svém volebním programu 8) zaměřujeme.

Na závěr garant Přímé demokracie Ivo Vlasatý dodává: „Nevhodnost omezování platnosti referenda voličskou účastí se dá názorně ukázat na více příkladech z nedávné doby, uvedu dva. Začátkem října, tedy pro mě nepochopitelně tři týdny před datem předčasných voleb do Poslanecké Sněmovny, se konalo referendum o prodeji letiště a technických služeb města Liberec do soukromých rukou. Referendum, ve kterém se 97 % hlasujících vyjádřilo proti prodeji, není závazné pro nízkou účast 9). V Rumunsku došlo v roce 2012 k pokusu o odvolání prezidenta Băsesca, který opět přes drtivou převahu odpůrců prezidenta nebyl pro nízkou účast platný 10). Později díky zveřejnění výsledků sčítání lidu ovšem vyšlo najevo, že v Rumunsku žije obyvatel méně a účast byla dostatečná 11). Referendum samozřejmě i přesto neplatí. Často je to právě arogance vládnoucích politiků, co přiměje občany vzepřít se a vybojovat si možnost rozhodnout, jako například i počátkem tohoto roku v Plzni a na Praze 7 12). K tomu, aby se naši volení zástupci přestali ve většině případů považovat za vládce a mohli tak být přijímáni jako ctihodní občané mající zájem na životě svých voličů a budoucnosti své země, nás asi čeká ještě dlouhá cesta.“

1) Paradox obrácení účinku menšinového hlasu (https://cs.wikipedia.org/wiki/Referendum#Paradox_obr.C3.A1cen.C3.AD_.C3.BA.C4.8Dinku_men.C5.A1inov.C3.A9ho_hlasu)
2) např. 150 000 voličů pro celostátní referendum
3) Hlasování celostátního fóra (https://forum.pirati.cz/hlasovani-celostatniho-fora-f475/)
4) Volební program Pirátů pro volby do sněmovny 2013 (http://www.pirati.cz/volby2013/program?redirect=1#prima_demokracie_a_odvolatelnost)
5) http://stara.inventurademokracie.cz/darek-ke-dvacetinam/medialni-rady/index.html
6) Je načase zrušit volební klauzuli! (http://piratskenoviny.cz/?c_id=697357)
7) Piráti podporují zpřesnění pravomocí prezidenta (http://www.pirati.cz/stanoviska/pirati_podporuji_zpresneni_pravomoci_prezidenta)
8) Volební program Pirátů pro volby do sněmovny 2013 (http://www.pirati.cz/volby2013/program)
9) http://liberecky.denik.cz/zpravy_region/primatorka-liberce-referendum-byl-podvod-20131007.html
10) https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_presidential_impeachment_referendum,_2012
11) http://www.presseurop.eu/cs/content/news-brief/3942891-basesca-sesadilo-scitani-lidu
12) Přímá demokracie není pro Piráty jen prázdným gestem (http://www.pirati.cz/stanoviska/prima_demokracie_kraci_drobnymi_krucky_vpred)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.