Vodička (ČSSD): Do vlády – hlídat demokracii

23.05.2018 16:00

V rozhodování, zda jít do vlády či do opozice, je přehršle dobrých a přesvědčivých argumentů pro obě cesty. Ale hlavní argument je tento: v současné mocenské a institucionální konstelaci je naléhavě potřebné, udělat vše pro zachování české demokracie. Učinit vše pro to, aby policie mohla zcela nezávisle vyšetřovat i brizantní a explozívní kauzy některých špičkových politiků.

Vodička (ČSSD): Do vlády – hlídat demokracii
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Tím, že si sociální demokracie vymohla v namáhavém klání pozici ministra vnitra, tím může sociálně-demokratický ministr vnitra účinně zabezpečit nezávislost a efektivní činnost policie při vyšetřování trestných činů. Činnost policie musí být vždy politicky zcela nezávislá, odpovídající principům právního státu. To platí principielně pro každou demokracii a právní stát, ale v momentální specifické konstelaci v České republice to má přímo esenciální význam.

Tím, že kromě toho obsadíme pozici ministra zahraničí, můžeme zabezpečit pro další legislativní období evropskou a prozápadní kontinuitu české zahraniční politiky. To jsou cenné drahokamy v mozaice české politiky příštích let, o které bychom přišli, pokud bychom se hrdě, s hlavou vztyčenou, odebrali do opozice. Čili: půjdeme-li do vlády, můžeme udělat daleko více pro záchranu a upevnění české demokracie.

Protichůdné názory, vyjadřované různými členy naší strany, jsou někdy vnímány jako rozkol v sociální demokracii. Není tomu tak. To je právě evidentním znakem skutečně demokratické strany, strany s vnitřní demokracií, že názory na důležitá rozhodnutí se mohou lišit a často se i liší. Ale v tom právě spočívá vnitrostranická demokracie, že každý člen může svobodně svůj názor vyjádřit a podepsat, a že členové sociální demokracie rozhodnou, kterým směrem se soc. dem. vydá.

Vyjednávacímu týmu sociální demokracie se podařilo dosáhnout toho, že strana ANO učinila – měřeno výsledkem voleb – skutečně značné ústupky z jejích programových a hlavně mocenských priorit. Podařilo se prosadit substanciální prvky sociálnědemokratického programu. Co se týče mocenských priorit, počet i složení ministerstev pro ČSSD je velice solidní, více se dosáhnout nedalo. I to je dobrá motivace, jít do vlády. A další důvod: v koaliční smlouvě jsou zakotveny solidní pojistky proti zneužití ČSSD stranou ANO.

Shrnuto a podtrženo: pojďme do vlády!

Karel Vodička, mluvčí regionu zahraničí – exil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…