Votava (ČSSD): Konec rozkrádání státu

29.09.2013 21:32

S korupcí jsme v posledních několika letech v naší zemi stále více a více konfrontováni. Česká republika se v žebříčku Indexu vnímání korupce 2012 umístila na 54. místě ze 176 zemí světa!

Votava (ČSSD): Konec rozkrádání státu
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

To je údaj naprosto alarmující a odráží to celkový stav státní správy a také „protikorupční" politiku pravicových vlád. Kauzy vykazující korupční chování zasahují nejvyšší patra politiky, vládní činitele nevyjímaje. Bohužel veřejnost se stále nedozvídá, že by někteří z jejich účastníků nebo ti, kteří tomu napomáhali, byli také hnáni k odpovědnosti. Nejen že stát tunelováním veřejných zdrojů přichází o stamiliardy ročně, ale korupce výrazně podkopává důvěru v politický systém, ve státní instituce a jejich představitele. Vede to také u našich občanů ke ztrátě víry v možnost prosazení spravedlnosti.

Vládní pravicová garnitura vedená ODS za posledních 7 let vždy jen proklamovala boj s korupcí. Svým „nevládnutím“ však sama umožnila tunelování a tedy rozkrádání státu i tím, že se uzavíraly nehospodárné a korupčním jednáním ovlivněné  veřejné zakázky, kdy veřejné prostředky plynuly do kapes korupčníků nebo se realizovaly investice, které ve skutečnosti nikdo nepotřeboval. Vlastně potřeboval – jen ke svému obohacení. Takovým posledním příkladem jsou známé sKarty. Podle expertních odhadů jen v důsledku korupce při zadávání veřejných zakázek každý občan ročně korupčníkům přispěje více než tisícikorunou.

Korupce ale souvisí i s šedou ekonomikou. Šedá ekonomika v ČR se odhaduje na více jak 500 miliard korun ročně. To je pro představu skoro polovina našeho státního rozpočtu! Roční daňové úniky jsou 150 až 200 miliard! A tyto peníze samozřejmě chybí ve státním rozpočtu a následně i v rozpočtech krajů a  obcí. Chybí nám tak více prostředků na silnice, zdravotnictví, sociální věci a na řadu dalších veřejných služeb pro naše občany. Zhruba 180 miliard ročně odtéká z Česka do zahraničí v podobě vyplácených dividend zahraničním vlastníkům firem. Odliv peněz z Česka zvyšuje i trend přesouvat společnosti do daňových rájů místo toho, aby podporovaly růst naší ekonomiky.

Řadu opatření v boji s korupcí a s daňovými úniky jsme již v Parlamentu navrhovali, bohužel jako opozice jsme je nemohli prosadit, nebyla ze strany vládnoucí pravicové koalice vůle. A co s tím? Je třeba dořešit problematiku zadávání veřejných zakázek a jejich veřejnou kontrolu, prosadit zveřejňování smluv uzavíraných veřejnou správou na internetu, zrušení listinných akcií na doručitele či rozšíření pravomocí NKÚ ke kontrole veškerých výdajů veřejných rozpočtů. V daňové oblasti zavést registrační pokladny s fiskální pamětí, minimalizovat daňové úniky skrze daňové ráje, omezovat Švarc systém, zavést majetková přiznání. Cílem musí být také výrazné zlepšení výběru daní, ale i posílení daňových příjmů státu. Ne na úkor většiny domácností, ale například zdaněním hazardu, zavedením progresivní daně z příjmu, či zavedením druhé vyšší sazby daně pro velké firmy v energetickém, telekomunikačním a finančním sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): „Demokracie“ je v případě von der Leyenové jen eufemismem pro cenzuru

14:02 David (SPD): „Demokracie“ je v případě von der Leyenové jen eufemismem pro cenzuru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke „kandidatuře" Ursuly von der Leyenové na post před…