Votava (Svobodní): Náklady na správu jsou v porovnání s výnosem neadekvátní

12.01.2020 14:13

Ve vysílání Českého rozhlasu zaznělo 2. ledna, že na zastupitelstvu otevřel debatu o nesmyslnosti poplatků z pobytu Ondřej Pumpr a následovaly reakce našich dvou zastupitelů.

Votava (Svobodní): Náklady na správu jsou v porovnání s výnosem neadekvátní
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Kritická slova vůči poplatkům měl jako první z nich Jaroslav Chalupský. Výběr poplatků podle něj ve městě dosud nefungoval. „V podstatě dva nebo tři penziony odvádějí 75 procent celkové částky, která se vybere, přitom ubytovatelů v regionu je podstatně víc,“ řekl.

Zastupitel Libor Votava proto znovu navrhl, aby město poplatek z pobytu úplně zrušilo. „Pokud tento poplatek přináší tyto částky a je spojen s nějakými kontrolami, tak je skutečně nejjednodušší ho zrušit, už jenom z toho důvodu, že ty náklady na administraci a správu jsou v porovnání s výnosem neadekvátní,“ vysvětlil.

Starosta Mrvka následně debatu ukončil se slovyl, že existence poplatku může souviset s možností dosáhnout na dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Neřekl jaké peníze, neřekl jak je to možné, ale přesto tím přesvědčil většinu zastupitelů, aby hlasovali pro radou předložený návrh.

V této souvislosti musíme připomenout, že jsme proti vytahování peněz z kapes občanům. Pokud tomu tak ale musí být, melo by k tomu město přistoupit racionálně a vybírat poplatky, u nichž je to efektivní. Náklady na jejich výběr přeci nemohou být větší, než samotné poplatky. Takové poplatky se mají zrušit a nemá se odůvodňovat jejich existence potenciálním vydíráním ze strany MMR, na které nelze přistupovat. Je to jen další argument pro tvrzení, že působí MMR více škody, než užitku a nepřistupuje ke všem obcím férově. Z podstaty pojmu poplatek navíc plyne, že by měl za poplatek dostat plátce nějakou adekvátní protihodnotu, protože jinak nejde o poplatek, ale o daň a jak řekl Ondřej Pumpr, v tomto případě, žádná protihodnota pro plátce neexistuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.