Výborný (KDU-ČSL): Nejistota, která panuje už od začátku roku, je alarmující

07.06.2019 19:08

Projev na 30. schůzi Poslanecké sněmovny 7. června 2019 k způsobu dofinancování sociálních služeb

Výborný (KDU-ČSL): Nejistota, která panuje už od začátku roku, je alarmující
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo,

tento bod je pevně zařazen z důvodu, že na své 31. schůzi Poslanecká sněmovna dne 30. května 2019 přijala celou sérii usnesení, kde tím prvním Poslanecká sněmovna uložila prostřednictvím vlády Ministerstvu práce a sociálních věcí a Ministerstvu financí, aby v termínu do 7. června 2019 předložila Poslanecké sněmovně návrh dofinancování sociálních služeb pro rok 2019 ve výši 2 mld. Kč. Termín 7. června je právě dnes a já tedy očekávám, že jak paní ministryně Maláčová, tak paní ministryně Schillerová seznámí tuto Sněmovnu s kroky, které vláda učinila, případně v nejkratším možném čase učiní tak, aby nejpozději do 15. června jednotlivé kraje měly k dispozici finanční prostředky ve výši 2 mld. Kč, které by mohly následně - protože k tomu je samozřejmě potřeba svolat jednání zastupitelstev krajů, následně zastupitelstev měst a obcí, aby se tyto finanční prostředky včas dostaly k poskytovatelům sociálních služeb, protože v opačném případě někdy od konce měsíce srpna resp. začátkem měsíce září tady hrozí to, že poskytovatelé budou nuceni propouštět své zaměstnance, a tím dojde k ohrožení jak klientů v pobytových zařízeních, tak v terénních službách a všude jinde.

Já myslím, že ta nejistota, která tady bohužel panuje už od začátku roku, je opravdu alarmující. Já věřím, že usnesení této Sněmovny vzala vláda i paní ministryně skutečně vážně a že se teď dozvíme konkrétní řešení, na které nečekáme my, poslanci, ale na které čekají ti lidé, ti potřební, kteří jsou upoutáni na lůžko, lidech v domovech pro seniory, hendikepovaní, maminky v azylových domech a další klienty sociálních služeb v České republice.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.