Výborný (KDU-ČSL): Osud ležáckých obyvatel je stálou připomínkou obětí za naši svobodu

26.06.2020 9:56

Marek Výborný uctil v Chrudimi památku obětí Ležáků.

Výborný (KDU-ČSL): Osud ležáckých obyvatel je stálou připomínkou obětí za naši svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Je to 78 let od okamžiků, kdy se naplnil osud malé kamenické osady Ležáky na Chrudimsku. Při pátrání po vysílačce Libuše a spolupracovnících parašutistů narazili nacisté i na ležáckou stopu. 24. června osadu obklíčilo gestapo, zatklo všech 47 obyvatele od dětí až po starce a ještě ten večer jich 34 nacisté na pardubickém Zámečku zavraždili. 11 dětí poslali přes Lodž do Chelmna, kdy byly zavražděny. Pouze dvě sestry Jarmila a Marie Šťulíkovy byly poslány do německých rodin na "převýchovu". Smrt ležáckých obyvatel je vlastně učinila "nesmrtelnými". Jsou stálou připomínkou obětí za naši svobodu. „Každý rok znovu a znovu si uvědomuji tu hloubku celého místa památníku Ležáky. U Knihy obětí tu obrovskou tragédii každého lidského příběhu a života všech ležáckých obětí," uvedl poslanec Marek Výborný, který za KDU-ČSL uctil památku obětí v Chrudimi.

„Letos bylo pietní shromáždění komorní přesto velmi důstojné. Rád jsem se osobně pozdravil s ředitelem památníku plk. Eduardem Stehlíkem stejně jako s poslední přeživší paní Jarmilou Doležalovou. Známe se již řadu let osobně, je to obdivuhodná dáma, která se společně se svou dcerou i vnučkou aktivně snaží, aby se na osud Ležáků nikdy nezapomnělo. Vzpomínám na její besedy na našem gymnáziu i na křest knihy o ležácké tragédii. Díky za Vaše nasazení," řekl Výborný.

Bývalý předseda KDU-ČSL poděkoval také za iniciativu, aby byl legislativní cestou vložen do kalendáře památný den "Den vypálených obcí". „Shodli jsme se právě na datu 24. června. Vše ve spolupráci s místopředsedkyní Senátu Miluší Horskou a ředitelem památníku co nejdříve připravíme k projednání v Parlamentu," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Nerudová podporuje migraci do ČR

6:04 Okamura (SPD): Nerudová podporuje migraci do ČR

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Danuši Nerudové.