Vystrčil (ODS): Obyčejný zákon nemůže omezovat obcím ústavní práva

19.01.2017 6:36

Reakce na schválení zákona o rozpočtové odpovědnosti, který zasahuje do ústavou zaručených práv obcí na samostatné hospodaření.

Vystrčil (ODS): Obyčejný zákon nemůže omezovat obcím ústavní práva
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

„Rozhodnutím poslanců znovu potvrdit přijetí zákona o rozpočtové odpovědnosti jsem velmi zklamán. Považuji za nepochopitelné, že přestože v Senátu 100 % senátorů za KDU-ČSL i za ČSSD hlasovalo pro zamítnutí zákona, ve sněmovně poslanci stejných stran přehlasování senátního veta podpořili. Důsledkem je přijetí diskriminačního zákona zejména vůči obcím, který ohrožuje normální fungování obcí a realizaci životně důležitých investic jako je například výstavba kanalizace, oprava silnice nebo výstavba bytů. Je zřejmé, že pro některé obce může být zastavení takových investic v dlouhodobém horizontu i likvidační. Dle mého názoru se jedná o jednoznačné omezení ústavního práva obcí na hospodaření podle vlastního rozpočtu. Zákon také přináší pro více než 18 tisíc veřejných institucí další naprosto zbytečné a nedomyšlené administrativní povinnosti. Senátu tedy nezbývá než se pokusit ochránit ústavní práva obcí a krajů podáním návrhu na zrušení některých ustanovení tohoto zákona, neboť jsou v rozporu s Ústavou České republiky. Věřím, že tento návrh na zrušení tohoto zákona nebo jeho části podpoří historicky nejvyšší počet senátorek a senátorů. Osobně odhaduji, že jich bude více než šedesát,“ uvedl předseda senátního klubu ODS Miloš Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…