Zachariaš (KSČM): Flexibilní pracovní doba ano, nekončící ne!

14.04.2015 13:51

Nedávno jsme byli prostřednictvím médií seznámeni s výsledky průzkumu švédské společnosti Univerzum, která mapovala představy vysokoškoláků o jejich budoucím zaměstnání. Ve spolupráci se Studenta Media probíhalo dotazování také mezi třinácti tisíci studenty z České republiky.

Zachariaš (KSČM): Flexibilní pracovní doba ano, nekončící ne!
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Respondenti očekávají v průměru hrubou mzdu ve výši lehce nad 24 tis. Kč měsíčně, což je přibližně o 3 tis. Kč méně, než činí celorepublikový průměr. Asi nebude překvapením, že v dnešní uspěchané době mladí lidé dávají čím dál častěji přednost flexibilní pracovní době, která by jim měla umožnit sladit soukromý život s pracovním. Work-life balance, jak se tento systém označuje, preferuje více než polovina studentů.

Nicméně k tomuto je třeba dodat, že hranice mezi flexibilní pracovní dobou a tou, kdy máte práci neustále při sobě, nebo alespoň na paměti, je velice tenká. Flexibilní pracovní doba znamená, že si můžete pracovní záležitosti uspořádat podle svého, případně je přesouvat dle vlastních priorit. Objevuje se ovšem nemalá skupina, která na základě svých minulých zkušeností silně preferuje pevně danou pracovní dobu. Je to dáno tím, že práci museli řešit i ve svém volném čase a zaměstnavatel nerozlišoval, zda mají volno nebo ne.

V rámci této flexibility by pak celá věc mohla dospět k tomu, že prodavačka bude doma čekat, až jí manažer zavolá, že do prodejny přišlo více zákazníků, a proto se má do hodiny dostavit na pracoviště. Jakmile se přestanou u pokladen tvořit fronty a zboží bude doplněno v regálech, zase ji pošle domů. Nutný fyzický i psychický odpočinek, který hraje velkou roli pro zdraví, je pak tentam. Takže flexibilní pracovní době řekněme ano, ale s jasnými hranicemi, které by měly být nepřekročitelné.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Zachariaš - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…