Zaorálek: Je zpochybňován bezpečnostní řád našeho regionu

17.03.2014 22:33

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek zastupoval Českou republiku na pravidelném zasedání Rady EU pro zahraniční věci 17. března 2014 v Bruselu.

Zaorálek: Je zpochybňován bezpečnostní řád našeho regionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministři zahraničí se opět věnovali aktuálnímu vývoji na Krymském poloostrově, odsoudili nedělní referendum, označili ho za nelegitimní a přijali sankce vůči těm, kteří jsou za vývoj posledních dní zodpovědní.

Ministři důrazně odsoudili konání krymského referenda o připojení k Rusku, označili jej za protiprávní a v přímém rozporu s ústavním pořádkem Ukrajiny. EU proto výsledek tohoto hlasování neuznává.

„Naše pozice vůči konání referenda na Krymu je jednoznačně odmítavá i s ohledem na podezřele vysokou účast, která nekoresponduje s bojkotem referenda části obyvatel Krymu. Těmito kroky je zpochybňován bezpečnostní řád regionu, ve kterém žijeme,“  řekl po jednání ministr Zaorálek.

V návaznosti na rozhodnutí hlav států a vlád členských zemí ze dne 6. března 2014 EU přistoupila k druhé fázi sankcí vůči Ruské federaci a krymským autoritám, které jsou za poslední vývoj zodpovědné. Ministři zahraničí schválili adresné sankce vůči 21 prominentům z Krymu a Ruska v podobě zákazu vstupu a zmrazení aktiv.

Ministři podpořili záměr podepsat s Ukrajinou asociační dohodu, resp. její politickou část, na nadcházejícím summitu hlav států a vlád, který se koná 20. a 21. března v Bruselu. Právě nepodpis této dohody v listopadu 2013 byl startujícím impulsem pro masívní protesty občanů Ukrajiny proti vládě někdejšího prezidenta Janukovyče, které vyvrcholily jeho svržením a ruskou okupací Krymu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.