Zastoupení EK v ČR: Reagujeme na lživý článek v PL s titulkem ,,EU může znárodňovat, prosadila to Jourová. Nejde o vtip"

28.03.2018 15:05

V Evropě patří Češi mezi nejnáruživější klienty internetových obchodů. Nejvíce nakupujeme oblečení a sportovní potřeby. Rychlostí světla vznikají nové a nové e-shopy.

Zastoupení EK v ČR: Reagujeme na lživý článek v PL s titulkem ,,EU může znárodňovat, prosadila to Jourová. Nejde o vtip"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

 Dle portálu Heureka.cz jich je nyní v ČR přes 40 tisíc. S nárůstem internetového obchodování ale roste i chuť podvodníků. Česká obchodní inspekce zaznamenala v roce 2017 exponenciální zvýšení počtu rizikových e-shopů, celkem jich odhalila 131. Přitom v letech 2015 i 2016 šlo o pouhé čtyři e-shopy ročně.

Tyto trendy jsou patrné i v jiných zemích EU. A protože roste také popularita přeshraničních nákupů online, je zcela normální, že vzrostl tlak Evropanů na to, aby vznikla celoevropská legislativa, která by spotřebitele chránila také v online prostředí. A tak vlády zemí EU a Evropský parlament vloni přijaly nařízení, které umožňuje národním dohledovým úřadům chránit spotřebitele bez ohledu na to, kde v EU prodejce zboží sídlí. Nově budou moci úřady společně bojovat s nelegálními či klamavými praktikami přes hranice, používat tzv. mystery shopping či omezit přístup na e-shop, pokud dojde k závažnému podvodu a bude nutno rychle zamezit jeho šíření.

A právě poslední pravidlo ¦ omezení přístupu na podvodné e-shopy ¦ je ve vašem článku lživě a účelově napadeno. Nařízení v žádném případě nenařizuje „znárodňování“ e-shopů. Jediným cílem právního textu je ochrana spotřebitele proti nekalým praktikám a podvodům. Národním dohledovým organům, což je v našem případě Česká obchodní inspekce, dává text do rukou celou řadu opatření od těch mírných jako dopis nebo výzva až po ty, které vedou k zablokování či smazání domény e-shopu v nejzávažnějších případech protiprávního jednání a podvodů, a to pouze pokud nelze sjednat nápravu jiným způsobem. Postup dohledového orgánu v případech, kdy e-shop nebude ochoten protiprávní jednání napravit, je přitom plně v rukou každého státu. A pokud dojde k zablokování domény, evropské právo dává možnost několikastupňového odvolání.

Zablokování, smazaní či přeregistrování domény jsou až ta nejzazší opatření, nicméně se využívají již dnes. Takže nejde o žádnou novinku. Zablokování či smazání domén pro nelegální praktiky je již nyní běžnou praxí.

Pro ověření pravdivosti faktů a informací o EU a evropské legislativě před jejich zveřejněním vám nabízíme naše služby, které poskytujeme všem novinářům v České republice.

Původní lživý článek naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…