Žatecká (ČSSD): Na nemocnici máme. Péči o zdraví našich občanů si chceme pohlídat

19.09.2015 11:40

Reakce starostky města České Lípy Romany Žatecké na medializovaný názor zastupitele Tomáše Vlčka k usnesení zastupitelů ve věci možného majetkového vstupu města do českolipské nemocnice.

Žatecká (ČSSD): Na nemocnici máme. Péči o zdraví našich občanů si chceme pohlídat
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka České Lípy Romana Žatecká (ČSSD)

I když českolipský zastupitel Tomáš Vlček (Starostové pro Liberecký kraj) nestihl řádné projednávání zásadního bodu o případném majetkovém vstupu České Lípy do zdejší nemocnice, rozhodl se rozhodnutí převážné většiny zastupitelů získat majetkový podíl  v nemocnici rozcupovat ve svém novinovém komentáři. Nešetřil moudrostmi, sarkasmem a urážkami, máslo na vlastní hlavě ale - jak je u něj zvykem - přehlédnul. A tak ještě jednou a podrobněji vysvětlím, proč chceme spoluvlastnit českolipskou nemocnici.

Nemocnice potřebuje stabilitu a je ve městě velkým zaměstnavatelem. Proto se Město Česká Lípa své odpovědnosti za její rozvoj nezříká a vyjádřilo ji svou nabídkou jasně a bez kličkování, kterého jsme naopak byli svědkem ze strany Libereckého kraje. Ten totiž od okamžiku, kdy jsme se ujali řízení města, vysílal zamlžené, nekonkrétní signály, že bychom měli koupit podíl ve zdejší nemocnici. Proti mlžení jsme tedy postavili své jasné ANO pro koupi majetkového podílu.

Obávám se, že s nemocnicí si současní reprezentanti kraje nevědí rady. Za tři roky své vlády ji neposunuli kupředu v péči o pacienty vůbec, v rekonstrukci jen mírně. A tak jsme se rozhodli přijít s nabídkou, která by byla přímá, konkrétní a bylo možné o ní jednat. Město má dostatek finančních zdrojů pro tento záměr a jeho investiční možnosti neutrpí. Investici do zdravotní péče o občany města považuje za významnou. Bereme na sebe větší politickou odpovědnost a nebojíme se jí. Chceme, aby lidé z Lípy a okolí nemuseli za běžným vyšetřením či zákroky odjíždět do daleka, aby v nemocnici byl dostatečný počet personálu, motivovaní odborníci a lidé důvěřovali nemocnici, která zde pro ně je.

Ano, nemocnice je vážné téma, nesnese zjednodušování a bagatelizování a řešení některých problémů není možné odkládat. Potřebuje hlavně nové stoupačky, silnici a kotelnu. A zejména odborně silný, komunikačně schopný, kultivovaný a morálně vyspělý management, kterému nezbude, než aby v tak postupně upadající zanedbané oblasti jakou v České Lípě je personální politika a firemní kultura svedl zázraky. Maximum možného v disciplínách Spokojenost pacientů a Spokojenost personálu, což jsou spojené nádoby. Současná krajská vláda pod vedením Starostů toto ještě nedokázala, a máme hodně ohlasů, že bude hůř. Žijeme tu, a tak bychom vážně neradi, aby se potvrdily obavy, že hrozí omezení péče v některých oborech.

Připomínám také, že Liberecký kraj v minulosti získal nemocnici bezplatně, nehradil jako majitel provozní příspěvky, pouze občas vypomohl půjčkou a příspěvkem na nějakou z menších investic. Proto jsme přesvědčeni, že je naše nabídka více než solidní. Zvlášť v ostrém kontrastu s jinými, kdy kraj majetek za desítky miliónů převedl bezplatně, například zámek na město Doksy.

A vůbec nám nejde o korýtka, o těch na rozdíl od jiných vůbec nepřemýšlíme, ale o fungování a rozvoj obří „firmy“, jakou nemocnice je.  Stejně jako v jiných případech pro tento cíl budeme hledat vzdělané, schopné a důvěryhodné profesionály. Dobře vím, že nejen v této zemi, ale přímo v řadách stávajících zaměstnanců nemocnice se najde dost odborníků i slušných lidí, schopných úspěšně řídit středně velkou nemocnici tak, aby měla zabezpečenu budoucnost. A své místo v České Lípě. Bez vazeb na politiky, kterých se „obává“ pan zastupitel Vlček (které ale právě Starostové v českolipské nemocnici stále tak pečlivě pěstují). Proto výkřiky a spekulace pana Vlčka o stranických knížkách, aritmetice rozdělování koryt a kmotříčcích už ani nejsou vtipné. Protože právě Starostové stále drží na pozici předsedkyně dozorčí rady Hanu Moudrou, soukromou osobu bez politického mandátu. A to i přesto, že hejtman výslovně při jejím jmenování sděloval, že na chod NsP Česká Lípa bude vždy v budoucnu dohlížet starosta města, ať jím bude kdokoli. A tak prosazování kamarádů a politikaření nám teď rozhodně nemohou kraji vládnoucí Starostové předhazovat. To ale bývalý místostarosta Vlček nemůže pochopit, protože na radnici léta zdatně sekundoval právě paní Moudré, málokdy přišel s vlastním návrhem a ještě méně toho prosadil (a když už přišel s návrhem, stálo to za to – například bezúročná půjčka 1,5 milionu korun Sdružení Českolipsko bez jakéhokoli zajištění návratnosti).

Za Starosty se chlubí. Zateplení a výměnu oken NsP sice nezvládli nejlevněji a připravil ji někdo jiný, ale přece jen za uskutečnění tohoto projektu patří Libereckému kraji, jedinému majiteli nemocnice, dík. Za tři roky vlády v kraji je to ale hodně malé skóre. Vzhled nemocnice naši občané oceňují. Horší je to již se stavem za pěknou fasádou. Nejde jen o technické problémy. Pro nás je rozhodující - a na prvním místě - vždy člověk! Spokojený nejen pacient a jeho blízcí, ale i ti, kteří se o ně mají dobře starat. To vše pro Českolipany požadujeme, a proto chceme být i jejím rozhodujícím spoluvlastníkem.

Mgr. Romana Žatecká 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …