Zbořil (Svobodní): Zákaz obrazů prezidenta Zemana ve volebních místnostech?

20.10.2013 9:05

Volební místnosti bývají často umístěny na úřadech nebo ve školách, kde jsou ze zvyklosti umístěny obrazy právě úřadujícího prezidenta.

Zbořil (Svobodní): Zákaz obrazů prezidenta Zemana ve volebních místnostech?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Během voleb do PSP ČR 2013 bude poprvé v historii kandidovat strana natolik blízká prezidentovi, že má nejen jeho příjmení ve svém názvu - Strana práv občanů – Zemanovci (SPOZ), ale také v rámci své předvolební propagace využívá i jeho tvář a který sám vyzývá občany, aby ji občané také volili – čili za ni agituje. Neměly by tak být obrazy prezidenta ve volebních místnostech zakázány jako politická propagace dané strany?

V prvé řadě je třeba připomenout, že žádný zákon nenařizuje vyvěšovat obraz prezidenta v uvedených místnostech a jde pouze o zvyklost, přičemž odstavec 6, §16, zákona č. 247/1995 o volbách do Parlamentu ČR říká, že : „V objektu, v němž je umístěna volební místnost, a v jeho bezprostředním okolí je ve dnech, ve kterých v těchto objektech probíhá hlasování, zakázána volební agitace pro politické strany, politická hnutí, koalice a kandidáty.“

Současný prezident Miloš Zeman je čestným předsedou SPOZ a prohlásil, že SPOZ bude během voleb podporovat. Předseda SPOZ Zdeněk Štengl po svém zvolení v březnu 2013 prohlásil:„Jsme pouhými apoštoly, kteří ponesou myšlenky našeho prezidenta“. Od srpna 2013 byla také jeho tvář na billboardech SPOZ v podobě známky a od října 2013 je dokonce na jejích billboardech použit obraz prezidenta Zemana ve formátu jaký byl doporučen pro vyvěšování ve školách a na úřadech.

Nejen názory, ale i jméno a tvář Miloše Zemana jsou tak politickou stranou SPOZ jasně používány jako její „marketingová značka“, kterou se zaštiťují - jeho obrazy tím dostaly podobu symbolizující a asociující volbu politické strany SPOZ, čímž je lze chápat, jako součást volební agitace pro politickou stranu a jako takové by tak neměli ve volebních místnostech co dělat.

Být nadstranickým prezidentem není povinné či závazné, stejně jako vyvěšování obrazů prezidenta učiteli nebo úředníky. Porušení či zavržení jedněch zvyklostí, tak jak to udělal Miloš Zeman, když se vzdal své „nadstranickosti“, však způsobuje dominový efekt na zvyklosti jiné a dle mého názoru také na možnost setrvání Zemanových obrazů během voleb ve volebních místnostech a objektech v nichž jsou volební místnosti umístěny.

Pozn.: Zda je tato úvaha správná by měla oficiálně potvrdit či vyvrátit odpověď na můj dotaz na toto téma, zaslaný na volby@mvcr.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Zbořil - profil

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

18:09 Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…