Zdechovský: Evropští lidovci nechtějí škrty ohrozit operace Europolu

30.08.2019 19:58

V současném návrhu rozpočtu EU pro rok 2020 Komise předběžně žádá, aby se počet externích zaměstnanců evropské bezpečnostní agentury Europol snížil k roku 2022 z 235 na pouhých 148. Tato hrozba už nyní přiměla odejít některé ze současných pracovníků a agentura se začíná potýkat s potížemi.

Zdechovský: Evropští lidovci nechtějí škrty ohrozit operace Europolu
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Mezi tyto zaměstnance patří špičkoví specialisté, kteří společně s Frontexem například řeší problematiku pašeráctví lidí ve Středozemním moři nebo bojují proti organizovanému zločinu.

„Ačkoliv došlo u agentury Europol oproti roku 2019 k zvýšení celkového rozpočtu o 2,1 %, navrhla zároveň Komise snížit o 30 milionů EUR výdaje na zaměstnance. Konkrétně na špičkové bezpečnostní experty, kteří se nebáli upozorňovat na spolupráci některých neziskových organizací s pašeráky lidí,“ upozorňuje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který má jako zpravodaj k návrhu rozpočtu zpracovat stanoviska jak za výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE), tak i za výbor pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL). Proti popisovanému snížení počtu zaměstnanců už s podporovou kolegů ze své lidovecké frakce podal několik pozměňovacích návrhů a práci Europolu s nimi hodlá obhajovat i při dalších jednáních.

„Pokud chceme účinně bojovat s nelegální migrací, musíme dělat vše proto, abychom ve službách EU udrželi ty, kteří vykonávají svou práci objektivně a nezaujatě. Pokud o tyto experty jednou přijdeme, už se nevrátí,“ vysvětluje dále Zdechovský s poukazem na zkušenosti z minulých let, kdy při škrtech v řadě EU agentur nenávratně odešli největší odborníci.

Návrh stanoviska výboru LIBE pro rozpočtový výbor ZDE
Více k agentuře Europol ZDE
Video na oficiálním YT kanále Frontexu, kde speciální drony agentury ve spolupráci s experty Europolu zdokumentovali podvodné předání migrantů z většího člunu na malý ZDE

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách