Zdechovský (KDU-ČSL): Český řidič dostal ve Velké Británii za pašování migrantů 10 let

13.12.2019 20:16

Tento týden byl ve Velké Británii k 10 letům vězení za údajné pašování migrantů odsouzen český řidič kamionu Jan Žiga z Litvínova. Uvěřil pochybné nabídce jednorázového převozu matrací z Belgie do Británie, za což měl po dovezení zboží dostat 500 liber (zhruba 15 000 Kč).

Zdechovský (KDU-ČSL): Český řidič dostal ve Velké Británii za pašování migrantů 10 let
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

„Případ se stal 9. června, a to u francouzského města Coquelles. Britové našli ve voze za umně skrytou přepážkou 21 Afgánců. Osobně o případu pana Žigy vím od letošního července, kdy se s námi spojila jeho přítelkyně. Rodině jsme pak pomáhali řešit celou situaci s úřady a advokátem,“ říká k případu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jež se dlouhodobě snaží řidičům kamionu pomáhat.

Běžence objevili až britští pohraničníci poté, co řidič prošel všemi kontrolami na francouzské straně i kontrolou se psi na britské straně. Podezření vzniklo až při náhodném rentgenování vozů, kdy jeden z 8 snímků ukázal nezvyklou dutinu a došlo proto k podrobné kontrole. Zdechovský připomíná, že za podobný čin dostali dva čeští řidiči ve Francii 2 roky odnětí svobody. Už tyto tresty ale byly nezvykle vysoké, v Anglii řidiči dosud dostávali jen velmi vysoké pokuty.

„Nyní s rodinou a advokáty budeme řešit, zda se řidič odvolá nebo se rovnou pokusíme zajistit co nejrychlejší převoz k výkonu trestu v České republice, kde jej rodina bude moci snáze navštěvovat,“ doplňuje Zdechovský. Ten je v kontaktu s českými i britskými úřady a o celé kauze informoval i ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…