Zdechovský (KDU-ČSL): EU nechce nechat občany Liberecka na holičkách

11.05.2020 10:45

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli pomůže vyvinout tlak na polské úřady ohledně protiprávního prodloužení těžby v dole Turów na česko-německo-polském trojmezí. Slíbil to v odpovědi na dopis deseti europoslanců ze začátku dubna. Také potvrdil, že by se Petiční výbor parlamentu měl prioritně zabývat peticí 13 000 občanů z Liberecka hned při svém nejbližším jednání.

Zdechovský (KDU-ČSL): EU nechce nechat občany Liberecka na holičkách
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

„Vstřícná odpověď pana Sassoliho potvrdila, že EU nechce nechat občany Liberecka na holičkách, a i na nejvyšších místech už si jsou vědomi citlivosti kauzy a mnohonásobného porušení unijního práva polskými úřady. Ve věci tak už aktivně jednají všechny potřebné orgány včetně Komise,“ komentuje odpověď europoslanec Tomáš Zdechovský, který se v přípalu dlouhodobě angažuje a dopis Sassolimu inicioval.

„Další dobrou zprávou jsou i usnesení z české Sněmovny, kde nad věcí vyjádřili silné znepokojení a vyzvali ministerstvo zahraničních věcí i ministerstvo pro životní prostředí ke spolupráci, hledání pro občany co nejúčinnějšího řešení k eliminaci rizik způsobených rozšiřováním těžby a k prověření možnosti podat na Polsko žalobu,“ přibližuje dále Zdechovský, který se osobně zúčastnil i jednání Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kde se tématika probírala.

Těžba v polském dole Turów měla skončit k 30. 4. 2020, dále však pokračuje, ačkoliv o prodloužení licence Polsko rozhodlo neveřejně, bez možnosti účasti české strany. V plánu je využívat ložisko až do roku 2044 a důl rozšířit na 30 km2 a 330 metrů pod úroveň okolního terénu. To by zásadně ovlivnilo život zhruba 30 000 českých občanů pohraničí. Nejvíc se má důl k české hranici přiblížit hned v prvních třech letech, kdy jej od nejbližší vesnice bude dělit jen pouhý jeden kilometr.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Vlastenci volí do Evropského parlamentu kandidáty SPD a Trikolory!

8:04 Rozvoral (SPD): Vlastenci volí do Evropského parlamentu kandidáty SPD a Trikolory!

Termín voleb do Evropského parlamentu se rychle blíží a nově zvolení europoslanci budou rozhodovat o…