Zdechovský (KDU-ČSL): Odhalování falešných dokladů v EU bude efektivnější

14.02.2020 8:36

Tento týden europoslanci schválili zavedení systému falešných a pravých dokladů on-line, zkráceně FADO, který výrazně zefektivní současný systém odhalování falešných dokladů.

Zdechovský (KDU-ČSL): Odhalování falešných dokladů v EU bude efektivnější
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Databáze bude obsahovat příklady padělaných dokladů pro jejich lepší odhalení a byla navrhnuta tak, aby šlo lépe kontrolovat migrační toky. FADO bude součástí Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).

„Momentálně se při kontrolách na vnějších hranicích využívá Schengenského informačního systému (SIS) i databází Interpolu o kradených a odcizených dokladech. FADO půjde ještě o krok dál a bude se specializovat na odhalování falešných dokladů,“ vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se spolupodílel na přípravě návrhu. Systém byl vytvořen za účelem možnosti výměny informací o dokladech a padělcích dokladů mezi orgány EU, členskými státy, a také třetími zeměmi. Bude obsahovat, vzorové doklady a zjišťovací prvky, informace o padělcích a falešných dokladech, informace o technikách padělání, zajišťovací prvky na pravých dokladech, doporučení ohledně postupů a metodiky pro odhalování padělků i statistiky odhalení.

„Fungování tohoto systému bude v režimu 24/7 zajišťovat agentura Frontex, která tak bude příslušným orgánům při odhalování a identifikaci padělaných dokladů poskytovat asistenci v reálném čase. Dosavadní údaje tam převede i Generální sekretariát Rady. Státy budou mít povinnost Frontexu poskytovat údaje o vzorových a padělaných cestovních dokladech,“ sděluje dále Zdechovský. V reálu to podle něho pak bude znamenat neomezený přístup k údajům jak pro odborníky na danou problematiku z členských států, tak samozřejmě i pro pohraniční policii. Instituce EU, různé orgány členských států, třetí země, soukromé subjekty a částečně i široká veřejnost, budou mít do systému omezený přístup.

„Na druhou stranu nezapomínáme ani na ochranu soukromí, takže všechny údaje budou ukládány v souladu se zásadou minimalizace a bude zajištěna patřičná anonymizace. Jsem přesvědčen, že nový systém povede k synergii a usnadní odhalování nelegálních migrantů v Schengenském prostoru,“ uzavírá Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…