Zdechovský (KDU-ČSL): Telefonní společnosti porušují pravidla vnitřního trhu EU

09.07.2014 19:21

Europoslanec žádá vysvětlení diskriminace od telefonních operátorů

Zdechovský (KDU-ČSL): Telefonní společnosti porušují pravidla vnitřního trhu EU
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL dal podnět k Evropské komisi kvůli diskriminaci českých spotřebitelů. Zdechovského naštvaly stovky případů lidí z východních Čech, kdy čeští telefonní operátoři odmítají zapojení jejich blokovaných mobilních telefonů legálně zakoupených v jiných členských státech EU do telefonní sítě v ČR nebo odkazují spotřebitele na „prostředníky“.

„Telefonní společnosti svým chováním porušují pravidla vnitřního trhu EU. Rozhodl jsem se proto požádat Evropskou komisi o vysvětlení a úpravu odpovídajících směrnic. Není možné, aby operátoři i nadále tímto způsobem klamali a okrádali zákazníky," upozorňuje nově zvolený lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Zákaz blokování přístroje samotného bohužel není z pohledu Zdechovského v příslušné právní úpravě EU uveden tak přesně, jak by bylo třeba. Proto řada operátorů ze starých členských zemí blokuje tam zakoupené mobilní přístroje pro uživatele v České republice.

Z odblokovávání se stal výnosný byznys

Europoslanec Zdechovský se svým týmem shromáždil jen z Pardubického a Královéhradeckého kraje přes 400 majitelů zablokovaných telefonů, kteří si svůj telefon zakoupili například ve Velké Británii. Podle slov Tomáše Zdechovského jsou za takovéto „odblokování přístroje pro použití v jiné členské zemi EU“ účtovány přemrštěné poplatky, které mnohdy převyšují hodnotu samotného přístroje.

„Blokování telefonů“ pro použití v jiných zemích EU dalo vzniknout stále se rozvíjejícímu byznysu odblokovávání. Jeho princip je jednoduchý: Operátoři či tzv. prostředníci si za „odblokování“ u operátorů účtují vlastní marži, kterou musí zákazník zaplatit,“ říká Tomáš Zdechovský.

Za vším stojí snaha odradit zákazníky od změny sítě

Operátoři se těmito praktikami pokouší odradit zákazníky od přechodu k jiné síti. Navíc si jsou velmi dobře vědomi, že explicitního zákaz blokace telefonů evropské legislativě prozatím chybí. „Důsledkem toho veřejné orgány tyto praktiky bránící použití mobilních telefonů v jiných členských zemích EU tolerují,“ dodává Zdechovský. To však podle europoslance odporuje evropské legislativě o volném pohybu zboží, osob a služeb. 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…