Zdechovský (KDU-ČSL): Zahraniční bojovníky musíme při návratu izolovat

18.12.2014 5:32

Evropský parlament dnes schválil strategii vnitřní bezpečnosti Evropské unie. Jedná se o jeden z klíčových materiálů, který byl v letošním roce k otázce vnitřní bezpečnosti v EU projednán.

Zdechovský (KDU-ČSL): Zahraniční bojovníky musíme při návratu izolovat
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

„Zajištění bezpečnosti a svobody evropských občanů je pro mě jedním z nejzásadnějších úkolů EU. Nesmíme však připustit, aby se z nové bezpečnostní strategie EU stalo monstrum nových instrumentů a opatření, které nebude nikdo monitorovat a kontrolovat,“ zdůraznil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Ten v diskusi vyzval Evropskou komisi, aby provedla důkladnou analýzu současných instrumentů a navrhla jejich efektivní využití v nové bezpečnostní strategii.

Bezpečností otázky nabírají v Evropské unii nové rozměry

V současné době bezpečnostní otázka nabírá nových rozměrů a to nejen kvůli konfliktům v našem bezprostředním sousedství. Především bezpečnostní služby upozorňují na stále zvyšující se nebezpečí uvnitř samotné Evropské unie. Mezi ně patří rostoucí radikalizace a s tím spojený terorismus a násilí.

„Podle nejnovějších statistik bojuje přes 3000 Evropanů v zahraničních konfliktech na Blízkém Východě. Existují důkazy, že tito lidé jsou "verbováni" přímo ve členských státech EU. Naším úkolem je tyto řetězce zpřetrhat a zabránit tak fenoménu foreign fighters,“ vysvětlil europoslanec Tomáš Zdechovský, který je členem Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

Podle poslanců Evropského parlamentu by se měla nová bezpečnostní strategie Evropské unie primárně zaměřit na otázku, jak s těmito bojovníky, kteří jsou řádnými občany EU, naložit po jejich návratu zpět do Evropské unie.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…