Zedník (ODS): Obrana tradic proti falešným politickým sirénám

22.04.2016 22:00

Liberální demokracie s tržním hospodářstvím a demokratickými institucemi se Evropě osvědčily, kdyžpřinesly civilizační rozkvět, světovou dominanci a obyvatelstvu evropského potažmo severoamerického kontinentu nebývalý blahobyt v hávu relativního míru a klidu, alespoň z pohledu min. posledních 70 let.

Zedník (ODS): Obrana tradic proti falešným politickým sirénám
Foto: ODS
Popisek: ODS

ČR se připojila k tomuto úspěšnému tažení liberalismu, tržního hospodářství a demokratických institucí až na vlně nově nabyté svobody po roce 1989.

Dnes jsme svědky potvrzení platnosti výše uvedených tezí, neboť do Evropy za blahobytem a svobodou míří stovky tisíc uprchlíků z těch částí světa, v nichž nemají liberální tržní hospodářství, demokratické instituce, zajištěnu ochranu soukromého vlastnictví, ani osobní svobody. Do Evropy přichází dvě kategorie lidí. Jde o uprchlíky, kteří v ohrožení života sužovaní válkou a represemi ze strany vládnoucího režimu utíkají za svobodou. Druhou kategorií jsou ekonomičtí migranti, kteří pro sebe ve své zemi nevidí žádnou perspektivu, ač zrovna nebojují o holý život. Obě kategorie však mají jedno společné – v jejich zemi vládl či vládne diktátor, popřípadě autoritativní režim, tedy přesný opak euroatlantického modelu tradičních demokratických institucí a volného trhu.

Cítím velkou potřebu tuto imanentní skutečnost právě dnes nám všem znovu připomenout. Pod tlakem nedávné hospodářské recese a dnešní migrační krize, kdy máme mnohdy oprávněný pocit selhávání politických elit, totiž řada z nás ztrácí důvěru v naše tradiční instituce, hodnoty a systém.

V takové situaci se pak snadno necháváme vábit populistickými a radikálními hlasy, které nabízí jednoduchá řešení. Nepodléhejme proto těmto politickým sirénám, které pouze navedou starou, ale tradiční a osvědčenou loď našich hodnot na nejbližší útesy, v nichž se posléze utopí naše svobody, sny a blahobyt.

Kdo patří mezi jedny z typů falešných sirén v ČR? Jsou to např. ti, co chtějí stát řídit jako firmu (Andrej Babiš), nebo ti, co nám radí vystoupení z evropské integrace (Tomio Okamura). Přitom pan Babiš už nahlas neříká, že díky vydobytým politickým funkcím jeho firmy tyjí ze státních dotací dvojnásobně vyšší sumy, než před jeho politickým angažmá, nebo že svým firmám ze své pozice ministra financí odpustil téměř 2 mld. Kč na daních za jediný rok! Že mu jde o své zájmy a nikoliv o zájmy občanů, je evidentní. A nápad pana Okamury vystoupit z EU znamená zakopat se do nacionalistických zákopů 19. století, z čehož v Evropě vzešla akorát I. světová válka. Vystoupení z EU nám, malé, otevřené, proexportní ekonomice uprostřed Evropy, žádné lepší perspektivy nepřinese. A přes řadu chyb zůstává partnerství evropských států v podobě EU nejlepší možnou variantou pro udržení míru a potřebně ekonomické spolupráce vedoucí k našemu vysokému životnímu standardu.

Nepodléhejme těmto falešným vábničkám, vzpomeňme si na tradiční hodnoty, které nám zajistily systémové, tradiční a hlavně demokratické strany, těmi hodnotami jsou zejména již několikrát zmíněný blahobyt a svoboda, po nichž touží miliony lidí plánujících přesun do Evropy. Že však nemůžeme ani zdaleka všem těmto lidem mířícím do Evropy vyhovět je jasné, protože Evropa není „nafukovací“ a asimilace těchto lidí do společnosti není jednoduchá, ne-li mnohdy nemožná.

Ing. Jan Zedník
předseda místního sdružení
člen oblastní rady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě