Zelení: Na Štvanici se opět po letech dostanete tramvají

27.03.2017 16:54

Od 25. března začala po letech znovu fungovat tramvajová zastávka na pražském ostrově Štvanice. K populárnímu přívozu, který na ostrově zastavuje už třetím rokem, tak přibylo další dopravní spojení.

Zelení: Na Štvanici se opět po letech dostanete tramvají
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Na zastávku na Štvanici bude jezdit linka 14, která spojuje Vysočany se Spořilovem, ve špičce pracovních dní každých 8 minut. O víkendu je interval čtvrthodinový a všechny spoje až na několik výjimek nízkopodlažní, což usnadní cesty na ostrov rodinám s kočárky. První tramvaj přijede na zastávku Štvanice v sobotu 25. března ráno v 5:00 (směr do centra), respektive 5:17 (z centra).
Tramvaj jezdila na Štvanici už od října 1901, a to zpočátku po provizorním dřevěném mostě z Těšnova do tehdejších Bubnů. Hlávkův most ho nahradil až v letech 1909­–12. V 80. Letech, když za normalizace byla zbourána štvanická porodnice a zimní stadión přestal sloužit vrcholovému sportu, byla tramvajová zastávka zrušena v souvislosti s výstavbou severojižní magistrály. Její mimoúrovňové křižovatky dodnes zásadně ztěžují pěší dostupnost Štvanice.

„O obnovení zastávky jsme usilovali dlouho a jsme velmi rádi, že k němu se zahájením jarní sezóny dochází,“ uvedl místostarosta Prahy 7 a předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský. „Štvanický park i různé sportovní a kulturní akce, které na ostrově probíhají, přitahují stále více návštěvníků. Ti se teď tramvají dostanou na místo rychle a pohodlně. Zastávka i přechod u ní jsou na znamení, takže plynulost provozu nijak nenaruší“.

Radní Prahy 7, František Vosecký (Zelení), dodal: „Přívoz na Štvanici loni přepravil 65 000 osob a 1 300 jízdních kol. Jedná se o celopražsky významnou lokalitu s velikým sportovním, rekreačním a kutlurním potenciálem“

Více informací o organizacích, které se nachází na ostrově Štvanice:

  • I.ČLTK Praha je nejstarším tenisovým klubem v České republice (založen 1893). Po celou dobu své existence je jeho jedinou činností tenis, a to provozování dětské tenisové školičky, tenisové akademie pro mládež, pořádání letních tenisových kempů pro děti do 10 let, řízení účasti 7 mládežnických týmů v pražských soutěžích i celorepublikových nejvyšších soutěžích, pořádání turnajů dětských a mládežnických kategorií, zabezpečení tréninku hráčů všech mládežnických věkových kategorií, provozování rekreačního tenisu, zvláště finanční podpora pro rodinná členství s jedním a více dětmi. Má 650 členů.
     
  • Mystic skatepark pořádá dvakrát týdně dětskou školku skateboardingu. Návštěvnost asi 30 dětí, pořádají také Mystic sk8 cup (mezinárodně proslavený pohár) a letos budou na Štvanici pořádat i příměstský tábory pro děti.
     
  • Vila Štvanice, ve kterém hrají autorskou tvorbu tři divadelní soubory – Tygr v tísni, Geisslers a Divadlo letí. Pravidelný kulturní program je otevřen divákům téměř každý den. Dále pořádá Vila ve spolupráci se spolkem ARTEDU divadelní, hudební, literární a výtvarné ateliéry

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Zuřivý bolševik Kartous kňučí kvůli Turkovi

11:04 Macinka (Motoristé sobě): Zuřivý bolševik Kartous kňučí kvůli Turkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Bohumila Kartouse.