Zelení: Netrestejme ty, kdo musí bydlet na ubytovnách

29.09.2015 15:10

Ministryně Michaela Marksová připravila novelu, která má ušlechtilý cíl, ale volí nevhodné prostředky. Strana zelených (SZ) souhlasí s omezením byznysu s chudobou a dosažením toho, že majitelé ubytoven budou poskytovat dobrou službu za férovou cenu. Zelení jsou přesvědčeni, že vláda má dost prostředků na to, aby většině klientů nabídla důstojnější alternativu než provizorní bydlení na ubytovnách. Ke změně však evidentně chybí politická vůle.

Zelení: Netrestejme ty, kdo musí bydlet na ubytovnách
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Přesto budou skupiny a situace, kdy provizorní bydlení na ubytovnách bude jediným dostupným řešením. “Rodina se dvěma dětmi, která přebývá na ubytovně v Ostravě či v Brně, bude mít každý měsíc v důsledku o 3 362 Kč méně na jídlo. Rodina se dvěma dětmi, která je nucena bydlet na ubytovně v Praze dokonce o 4 108 Kč méně,” upozorňuje na riziko zakotvené v novele Platforma pro sociální bydlení.

SZ tento smutný výsledek považuje za důsledek nekoncepčních kroků vlády v oblasti dostupného bydlení a podpoří proto akci Noc Venku 29. září v 15:00 před Ministerstvem práce a sociálních věcí.

“Jako komunální politička vím, že ubytovny jsou problém, ale nelze jej řešit penalizací těch, kdo tam často z velmi nešťastných důvodů musí bydlet. Není důvod věřit, že se snížením peněz ubytovaným vytvoří tlak na provozovatele vybírající za ubytování často nekřesťanské částky,” uvádí Pavla Brady, místopředsedkyně SZ.

“Novela má řadu sporných bodů. Kromě snížení doplatku  jsou zásadní dvě: vazba k obci a naplňování motivačního plánu. Institut trvalého bydliště a mobilita jsou problémy, se kterými se lidé ve hmotné nouzi často potýkají. Nelze tedy vazbou na obec podmiňovat poskytnutí dostupného bydlení, takový krok by vyžadoval více zkušeností z praxe a odhad dopadů tohoto rozhodnutí. Představa, že se nemajetní odstěhují zpět do obce, kde možná kdysi bydleli - a kde možná ani není dostupné bydlení - je nebezpečná iluze, které bohužel novela otevírá dveře. Navíc v rozporu s tím, že česká ústava garantuje právo na hmotné zajištění. Nechat lidi ve hmotné nouzi migrovat mezi obcemi toto právo nenaplňuje. Stejně tak naše ústava neváže toto právo na vnucené motivační plány. Motivační plán sám o sobě může být účinným prvkem třeba v prostupném bydlení, ale nelze jej klientovi vnutit - spolupráce musí být dobrovolná a nelze vydírat tím, že bez přistoupení k plánu nebude mít domácnost kde bydlet,” uvádí Jan Sládek, expert SZ na sociální a bytovou politiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…