Zelení: Novela školského zákona podporuje segregaci a vrací nás do minulosti

19.09.2014 12:42

Poslanci mají dnes od 12 hodin v prvním čtení projednat vládní novelu školského zákona, jejímž cílem je umisťovat do praktických škol i žáky, kteří by byli schopní s pomocí absolvovat běžnou základní školu a žáky z odlišného kulturního či sociálního prostředí. Strana zelených (SZ) takový přístup považuje za nepřijatelný návrat do minulosti. Za správnou strategii považují zelení podporu inkluzivního vzdělávání.

Zelení: Novela školského zákona podporuje segregaci a vrací nás do minulosti
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Podle novely školského zákona by bylo možné do praktických škol zařadit i průměrně inteligentní žáky, kteří nejsou mentálně postižení - stačí, že trpí poruchou učení (např. dyslexií). Tito žáci by s pomocí zvládli navštěvovat běžnou základní školu a měli by tak větší jistotu dalšího vzdělání a lepší možnosti uplatnění na trhu práce.

Velmi problematickým aspektem navrhovaného školského zákona je také možnost umístit do praktické školy dítě z rozdílného kulturního prostředí a na základě jeho životních podmínek, což povede k ještě většímu prohloubení segregace takových dětí a opakování  osudu jejich rodičů. Zelení proto podporují návrh na změnu, kterou navrhla Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání.

“Ministr Chládek chce řešit problém zbytečně vysokého  počtu praktických škol tím, že do nich umístí žáky, kteří by bez větších problémů mohli studovat na běžné základní škole. Kromě dětí s dyslexií chce ministr do těchto škol posílat také děti, které se od ostatních liší pouze kulturně, nebo pochází z chudých rodin. To je nejen nespravedlivé, ale i nerozumné, protože tak vytváří armádu těžko zaměstnatelných lidí. Ministr Chládek se tak vrací k segregaci a to je špatně,” uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Zelení dále upozorňují, že tím, kdo bude o diagnóze a budoucnosti dítěte rozhodovat jsou speciálně-pedagogická centra, která patří k praktickým školám a jejich rozhodování může být značně neobjektivní.

“Návrh zákona také rozhodně není v souladu s již sedm let starým rozsudkem Evropského soudu pro lidská práva ‘D.H. a ostatní proti ČR’. Podle něj posílá ČR zcela nepřiměřený počet romských dětí do praktických škol. Ministr navrhuje řešení, které počet dětí vylučovaných z běžné výuky opět zvýší,”
 dodává Pavla Brady, 2. místopředsedkyně zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…