Zelení: Pochybnosti o Čapím hnízdu musí vést k posílení nezávislosti státních zástupců

03.09.2019 10:56

Aktuální vývoj v případu Čapího hnízda připomíná, že se obecně hraje o posílení či oslabení nezávislosti státních zastupitelství a o důvěru občanů ve spravedlnost a právní stát, připomíná Strana zelených.

Zelení: Pochybnosti o Čapím hnízdu musí vést k posílení nezávislosti státních zástupců
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Návrh rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha, který podle mediálních vyjádření změnil názor a navrhuje nyní stíhání Andreje Babiše zastavit, má být ještě posvěcen jeho nadřízeným. Vedle toho může i nejvyšší státní zástupce případ atrahovat a rozhodnutí přezkoumat. To vše v politicky citlivé době, kdy probíhá novelizace zákona o státním zastupitelství, která má definovat míru jejich nezávislosti do budoucna.

„I ti největší pesimisté očekávali vyjádření státního zástupce s nadějí, že se ukáže síla právního státu. Nic ale není ztraceno, Andrej Babiš je stále obviněný a ani změna právního názoru pana státního zástupce Šarocha nemusí nakonec znamenat zastavení stíhání. Počkejme si na vyjádření vedoucího státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze a doufejme, že se případ Čapího hnízda dostane k soudu, který pak bude mít možnost o tomto případu nezávisle rozhodnout,“ říká k tomu předseda Zelených Petr Štěpánek.

Místopředsedkyně Zelených a právnička Karolína Žákovská říká: „Zastavení trestního stíhání v takto pokročilé fázi případu by bylo minimálně zvláštní. Jedná se o vysoce citlivou kauzu, která zatím vcelku jednoznačně směřovala k podání obžaloby, či tak alespoň byla ve veřejném prostoru prezentována. O vině či nevině premiéra Babiše už v této chvíli může přesvědčivě rozhodnout jedině nezávislý soud. Státní zastupitelství je – stejně jako vláda a sám Andrej Babiš – součástí moci výkonné a pokud stíhání v této fázi zastaví, vždy budou existovat pochybnosti, zda tak učinilo skutečně nezávisle.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.